Suriye Rejiminin 'Yalan Makinesi' Devrede

Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Caferi, Irak'ta sivillere yardım eden bir askerin fotoğrafını BM Güvenlik Konseyi'nde Halep'teki rejim askerlerine aitmiş gibi sundu.

Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'ta sivillere yardım eden bir askerin fotoğrafını Halep'teki rejim askerlerine aitmiş gibi gösterdi.

BM Güvenlik Konseyi, önceki gün Halep'te sivillere yönelik saldırılar üzerine acil toplanmış, bu toplantıda Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi de söz almıştı.

Irak'ın Felluce kentinde çekilen Iraklı bir askerin sivillere yardım ettiği fotoğrafını Halep'te Suriye ordusuna aitmiş gibi sunan Caferi, rejimin sivillere yönelik saldırılar yaptığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Ancak Caferi'nin gösterdiği fotoğrafın Halep'te değil, Irak'ta çekildiği ortaya çıktı.

Caferi ise Güvenlik Konseyi'nde o fotoğrafa ilişkin 'Halep'te gerçekleştirdiğimiz eylemler sivilleri korumaya yönelik, müsadenizle size bazı fotoğraflar göstermek istiyorum.' ifadesini kullandı.

Caferi, daha önce de rejimin Halep'teki katliamına ilişkin bir fotoğrafı yine Güvenlik Konseyi'nde 'muhaliflerin saldırısı' şeklinde sunmuştu.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri rejimin 'yalan makinesi' görevini üstlenen Caferi'nin son skandalı da rejimin Suriye'de işlediği insanlık suçlarını aklamaya çalıştığını ortaya koyuyor.

Caferi, daha önce de dünyanın gündemine oturan açlıktan ölümlerin yaşandığı Madaya'da açlık olmadığı, bölgeden gelen fotoğraf ve görüntülerin uydurma olduğunu savunmuş, Madaya'ya giden yardımları silahlı grupların gasbettiğini, stoklayıp fahiş fiyata sattığını, bu nedenle halkın alamadığını iddia etmişti.

2013 yılında Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine yapılan kimyasal silah saldırısının Fransız istihbaratı tarafından organize edildiğini öne süren Caferi'nin iddiaları, Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun raporuyla yalanlanmıştı.
Kaynak: AA