AK Partili Fırat Anayasa Değişikliği Sürecini Değerlendirdi

ANKARA – TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, “Erkler ayrılığının yaşanacağı, yasama, yürütmenin, yargının birbirinden tamamen ayrılacağı bir sistem söz konusu olacak. Parlamenter sistemde iktidar olan parti, hem yasama hem de yürütme görevini yapıyor” dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Fırat, anayasa değişikliği teklifine ilişkin İHA’ya değerlendirme yaptı. Fırat, “Anayasa Komisyonunda ve Genel Kurulda gerekli görüşmeler yapılacak. Genel Kurulda 330 sayısı yakalandıktan sonra referanduma gidecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın belirttiği üzere 330’u geçen her sayıda halkımıza soracağız. Biz AK Parti olarak hiçbir zaman halka rağmen bir şeyler yapmadık. Milletimiz ne diyorsa, talebi neyse onu değerlendirip, ona göre yapmaya çalışacağız. Milletimizin bu yeni anayasa değişikliği fikrini alacağız, ‘bu değişiklik uygundur’ derse Türkiye’nin önünü açacak değişiklikle yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Komisyonda dokunulmazlıkla ilgili değişiklikteki tartışmalara ilişkin Fırat, “Anayasa değişikliği noktasında diğer muhalefet partilerinin itirazları var. Bunu rejim değişikliği olarak nitelendiriyorlar. Türkiye’nin yürütmenin başında hem cumhurbaşkanının hem de başbakanın olduğu bir parlamenter sistem var. Bu parlamenter sistemde iki başlılık söz konusudur. Her zaman cumhurbaşkanı ve başbakan birbiriyle uyumlu olacak diye durum söz konusu değil. Bu da sistemi tıkıyor. Bunun en güzel örneğini 7 Haziran seçimlerinde gördük. Yüzde 41 oy alan bir parti tek başına iktidar olamadı ve sistem tıkandı. Bundan dolayı tekrardan 1 Kasım’da seçim yapmak durumunda kaldık” dedi.

Koalisyon dönemlerini bildiklerini ifade eden Fırat, tek başına iktidar dönemlerinde Türkiye’nin önünü açan değişiklikler yapıldığını söyledi.

Fırat, “Bu kazanımların artarak devam edebilmesi için, büyümenin ve istikrarın devam edebilmesi için biz bu sistemin olması gerektiği konusunda sürekli görüşlerimizi bildiriyorduk. Erkler ayrılığının yaşanacağı, yasama, yürütmenin, yargının birbirinden tamamen ayrılacağı bir sistem söz konusu olacak. Parlamenter sistemde iktidar olan parti, hem yasama hem de yürütme görevini yapıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA