'Darbe Girişimi Yalnız Türkiye'ye Değil Sudan'a Da Yapıldı'

Afrika Teknokent Başkanı Rais: '(15 Temmuz'da) Sabaha kadar herkes orada dua etti, namazda Kunut okudu, televizyonlardan neler oluyor diye takip etti. Kendim Türkiye'de yaşadım ama Sudan'da burada hiç bulunmamış ama aynı samimiyetle kalpleri Türkiye için atan insanlar çok'

Sudan Afrika Teknokent Başkanı Usame Rais, Sudan halkının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kendi ülkelerine yapılmış gibi hissettiğini belirterek 'Sabaha kadar herkes orada dua etti, namazda Kunut okudu, televizyonlardan neler oluyor diye takip etti.' dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak, toplantılara katılmak için Denizli'ye gelen Sudan Afrika Teknokent Başkanı Rais, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan'la Türkiye ilişkilerinin çok köklü olduğunu söyledi.

İki ülke arasında tarihten gelen köklü yakınlığın Türkiye'nin ülkelerine samimi yaklaşımıyla daha da güçlendiğini, Sudanlıların yapılan hizmetleri unutmadığını dile getiren Rais, 'Çünkü Türkiye, Sudan'da büyük hizmetlerde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, ilk Müslüman ülke cumhurbaşkanı olarak ülkemizi ziyaret etti. Darfur'da bir hastane açtı. Orada 'Bu bölge vatandaşları, Türkiye'deki gibi ilaçlarını alabilecek, Türkiye'deki gibi hastaneleri olacak' dedi.' ifadesini kullandı.

Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin kendilerini de çok endişelendirdiğini aktaran Rais, şöyle konuştu:

'15 Temmuz'da çok zor bir gece yaşadık. Sizden daha zor yaşadık çünkü siz buradasınız, bir şeyler yapıyorsunuz. Biz uzaktayız, ne yapabiliriz, elimizden bir şeyin gelmesi mümkün değil. Ne oluyor, nasıl gidiyor, bunu bilmek zor. Sabaha kadar herkes orada dua etti, namazda Kunut okudu, televizyonlardan neler oluyor diye takip etti. Kendim Türkiye'de yaşadım ama Sudan'da burada hiç bulunmamış ama aynı samimiyetle kalpleri Türkiye için atan insanlar çok. Darbe girişimi yalnız Türkiye'ye değil Sudan'a da yapıldı.'

FETÖ'nün 15-20 yıl önce Sudan'a geldiğini, ülkelerindeki yatırımları, açtıkları okullar nedeniyle devletlerinden destek aldığını hatırlatan fakat darbe girişiminin tüm Sudan'da bu yapıya bakış açısını değiştirdiğini anlatan Rais, şöyle devam etti:

'Bizimle beraber yaşadılar, kardeşler gibi. Darbeden önce devletle ters düşmelerinden rahatsızlık duyduk, 'Bunu niye çözmüyorsunuz' dedik ama darbe girişiminden sonra kesin bir tavır koyduk. Aynı gün tüm devlet adamlarımız, Cumhurbaşkanımızın ofisine gittiler. Ne var, ne yok, ne yapacağız, Türkiye'ye nasıl destek oluruz şeklinde sabaha kadar hükümetimiz bu konuda kararlılığını gösterdi. Yapılması gereken ne varsa yapılacaktı.'

Yapının, Türkiye tarafından Fetullahçı Terör Örgütü olarak kabul edilmesinin ardından kendilerinin de buna göre hareket ettiğini, darbeden yaklaşık 2 ay önce okullarla ilgili Türkiye ile irtibata geçtiklerini dile getiren Rais, 'İyi niyetli olmadıklarını, problem çıkacağını gördük, bunları hissettik. İki ay önce başladık ama darbeden sonra hemen okullarını kapattık. Kapatılan 4 okulla 5 kuruluşlarına devlet et koydu, onları artık biz işletiyoruz. Kolay olmadı, onlardan bazıları vatandaşlarımızla evlendiler, birlikte yaşıyorduk, etle tırnak gibi. Şimdi tüm okullarını kapattık, tüm derneklerini, şirketlerini kapattık, temsilcilerini sınır dışı ettik. Tüm okulları devlet aldı.' dedi.

Türkiye ile devamlı irtibat halinde olduklarına işaret eden Rais, '15 Temmuz'da Türkiye yeni bir yola girdi, zor günlerle karşılaştı ama inşallah ileriye gidiyor. İnşallah yarın bugünden daha iyi olacak. Şimdi darbe bitmedi. Darbe sadece Türkiye içinde değil, dışarıda da var, hala var. Bu başarılamadı, başka ne yapılır hesap içerisindeler. Onun için biz devamlı dua ediyoruz. Ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz.' dedi.

- 'FETÖ Sudan'dan atıldı'

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin de Sudan Bankacılar Birliği ile hükümeti ve cumhurbaşkanını temsilen bir heyeti Denizli'de ağırladıklarını belirterek şunları kaydetti:

'Hem yönetim olarak hem de halk olarak iki halk arasında inanç birliği var. Bu inanç birliğinin yankısının bir örneği, 15 Temmuz darbe girişiminde Sudan'ın yapmış olduğu, göstermiş olduğu tepkidir. Öncelikli olarak Afrika ülkelerinden Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El-Beşir'in Cumhurbaşkanımızı arayarak destek vermesi, 'Türkiye'ye yapılan bir darbe, bir istila hareketi, Sudan'a yapılmış bir darbe ve istila hareketidir. Dolayısıyla biz Türkiye'nin yanındayız' demesi Türkiye ile olan dayanışmasını ortaya koymuştur. Bu da bizim için büyük bir şereftir, gururdur. Bundan dolayı da Sudan Cumhurbaşkanına, hükümetine, halkına çok teşekkür ederiz. Bunun akabinde FETÖ'nün Sudan'daki bütün hareketlerini, çalışmalarını, eylemlerini engellemiş ve ülkeden de atılmıştır.'
Kaynak: AA