'Beyoğlu Sahaf Festivali' Başladı

Türkiye'den 70 sahafın yer aldığı festivalde, asırlık kitapların yanı sıra, tarihe tanıklık eden dergiler, Osmanlı Türkçesi belgeler, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar görülebilecek Ünlü yazarların düzenlenecek çeşitli etkinliklerde okuyucularla buluşacağı festival, 6 Kasım'a kadar devam edecek Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: 'Sahafların tek alanı kitap değil, tarihe taalluk eden, efemerası, kartpostalı, taş plağı, yazılı sözlü tarih, kültürümüzü ifade eden her ne varsa, hepsiyle ilişki kurabilmiş insanlar'.

Beyoğlu Belediyesi tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen 'Beyoğlu Sahaf Festivali' başladı.

Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, sahafların kendisine babasıyla geçirdiği günleri hatırlattığını söyledi.

'Babam Süleymaniye'de görevliydi ve çocukken Beyaz Saray kitapçısına giderdik. Orada Beyazıt Meydanı ve Camisinin arkasındaki sahaflar vardı' diyen Demircan, sahafları ilim adamlarının toplanıp sohbet ettiği bir ortam olarak hatırladığını anlattı.

Demircan, kitapçılarda daha mekanik bir ilişki olduğu düşüncesini aktararak, 'Sahaf, rütbesi tarif edilmemiş, bilim, kültür insanları anlamına geliyor. Sahaf dediğimizde, yanına gidip merak ettiğiniz konuyu söylediğinizde son 50-100 yıl içerisinde o konuyla ilgili kimin ne yazdığını size söyleyebilecek bulup getirtecek ve bilimsel, kültürel sohbeti yapabilecek yetkinlikteki insandan bahsediyoruz. Sahafların tek alanı kitap değil, tarihe taalluk eden, efemerası, kartpostalı, taş plağı, yazılı sözlü tarih, kültürümüzü ifade eden her ne varsa, hepsiyle ilişki kurabilmiş insanlar.' ifadelerini kullandı.

Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan değerlerin başında kitapçıların geldiğini vurgulayan Demircan, şehirler zenginleştikçe insanların öncelikli beklentilerinin değiştiğini, kültür kurumlarının ara sokaklarda kaldığını kaydetti.

Demircan, Beyoğlu'nun kimliğini oluşturan değerlerini ön plana çıkarmanın kendilerinin görevi olduğunu dile getirerek, '10 yıldır Beyoğlu'nda sahaf, antika, geleneksel el sanatları festivali yapmamızın sebebi, insanları 'bütün bu değerleri kayıp mı ediyoruz?' duygusundan kurtarmak. Bu duyguyla bu festivali 10 yıldan beri yapıyoruz.' diye konuştu.

Festivali ilk olarak 10 yıl önce Gezi Parkı içerisinde yaptıklarını hatırlatan Demircan, ardından Tepebaşı'nda sürdürdüklerini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim Meydanı'nı düzenlemesiyle festivali daha geniş bir alana taşıyabildiklerini söyledi.

- 'Bütün İstanbul'a yeni bir heyecan kattık'

Demircan, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırılarıyla Türkiye'nin sıkıntılı bir süreç yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

'Türkiye'ye turist gelişinde azalma oldu. Bu bizi de mutsuz ediyor. Biz çok renkliliğe alışığız, herkesi burada görmek istiyoruz. Bu süreçte Taksim Meydanı'nda böyle bir etkinliği, 'Beyoğlu hareketleniyor, bugün festival var' duygusu üzerinden ifade etmek, inşa etmek bize de iyi geldi. Beyoğlu'na iyi geldi. Hem kültürümüze sahip çıkmış olduk, hem de sahaflarımızı öncelemiş olduk. Hem bütün İstanbul'a yeni bir heyecan katmış olduk.'

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın da kültür denildiğinde birinci sırada kitabın geldiğini belirterek, 'Kitabı da kendi içinde kategorize ettiğimizde elbette birinci sırada sahaflar geliyor.' dedi.

Sahafların, kitabı bilen insanlar olduğunu söyleyen Apaydın, şunları kaydetti:

'Sahaflar kitapla hemhal olmuş, içini bilen, dokunmuş kişiler. Çok özel kişiler, tabii buradakiler 'bize çok özel diyorsunuz ama kıymet veriyor musunuz?' demesinler. Biliyorum ki Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın kapısı her daim açık. Biz Cağaloğlu'ndayız, bizim de kapımız kendilerine her daim açık. Onlarla bir arada olmaktan çok mutlu oluruz.'

Apaydın, İstanbul'da belediyelere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve üniversitelere ait 463 kütüphane bulunduğunu aktararak, kitabın zirve noktasının sahafların yaptığı işler olduğunu vurguladı.

Açılışın ardından Sahaflar Ritim Gösterisi gerçekleşti.

Festivalde, Türkiye'nin çeşitli illerinden 70 sahaf yer alıyor. Festivalde, asırlık kitapların yanı sıra, tarihe tanıklık eden dergiler, Osmanlı Türkçesi belgeler, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar görülebilecek.

On binlerce kitabın okuyucuyla buluşacağı festivalde, ünlü yazarlar da düzenlenecek çeşitli etkinliklerde okuyucularla bir araya gelecek.

Festival, 6 Kasım'da sona erecek.
Kaynak: AA