'Gördes Ayvası'nı Büyüten Proje
Manisa'nın Gördes ilçesinde, üreticinin tütün ekimine yönelmesiyle bitme noktasına gelen 'ayva' üretimini canlandırmayı amaçlayan proje kapsamında toprakla buluşturulan fidanlar, ilk ürünlerini verdi Gördes Kaymakamı Bilgin: 'Yaklaşık 3 yıl önce hazırladığımız ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın da desteklediği proje kapsamında, yaklaşık 4 bin 400 ayva fidanını çiftçilerimize vererek toprakla buluşturmalarını sağladık. Bugün fidanların ilk meyvelerini verdiğini görüyoruz' Gördes Ziraat Odası Başkanı Koç: 'Gördes'te şu an Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 120 dönüm kurulu ayva bahçemiz var ama kayıt olmayıp bu işle uğraşan çiftçilerimiz de var, tahminen 200 dönüm kurulu ayva bahçemiz bulunuyor. Bunu geleceğe dönük ilerletip Gördes'in ayvasını tekrardan piyasaya süreceğiz'
Toprakla buluşturulan fidanların ilk ürünlerini vermeye başladığı proje kapsamında lezzeti ve besin değeriyle tercih edilen Gördes'in ayvaları, pazar tezgahlarına taşınmaya başlandı.
Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üretilen ayvanın Osmanlı döneminden itibaren pazarlarda bir üne sahip olduğunu, lezzeti, aroması ve besin değeriyle tüketici tarafından tercih edildiğini söyledi.
İlçede çiftçinin tütün üretimine yönelmeye başlamasıyla zaman içinde ayva üretiminin düştüğünü ve tütünün en önemli geçim kaynağı haline geldiğini belirten Kaymakam Bilgin, ilçede düşen ayva üretimine rağmen pazarlarda başka bölgelerin ürünlerinin 'Gördes Ayvası' olarak satıldığını gördüklerini ifade etti.
Çiftçi için tütüne alternatif gelir kaynağı oluşturmak, kırsal alanlardaki vatandaşın ekonomik gelişimine katkı sağlamak için yörenin üne sahip ayvasını üretimini yeniden canlandırmak hedefiyle belediye, odalar, muhtarlar ve üreticilerle bir araya geldiklerini aktaran Kaymakam Bilgin, 'Yaklaşık 3 yıl önce hazırladığımız ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın da desteklediği proje kapsamında, yaklaşık 4 bin 400 ayva fidanını çiftçilerimize vererek toprakla buluşturmalarını sağladık. Bugün fidanların ilk meyvelerini verdiğini görüyoruz. Ürünlerin konulması için kalkınma ajansı aracılığıyla ilçemize soğuk hava deposu kazandırdık.' dedi.
Bilgin, projenin özellikle kırsal alandaki mahalleliler tarafından benimsendiğini, dağıtılan fidanların yanında köylülerin de imkanlarıyla temin ettikleri fidanları diktiğini söyleyerek 'Bugün bu fidanların meyve verdiğini gördük. Üreticimizin buradan gelir elde ettiğini öğrenmek bizleri mutlu etti. Hem kırsal kalkınmaya destek sağlamak hem de Gördes'in ismiyle özdeşleşmiş olan ayvasını yeniden Türk mutfağına kazandırmak adına bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.' ifadelerini kullandı.
- 'Ayvanın sadece adı vardı'
Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç ise ilçenin toprak yapısının ve iklimininin ayva üretimine çok uygun olduğunu, marka değeri olan bir ürün yetiştirdiklerini belirtti.
Göreve geldiği 2012 yılında ilçede ayvanın yalnızca adının kaldığını üretiminin yok denecek kadar düşük miktarda olduğunu belirterek, 3 yıl önce ortaya konulan projeyle 'Gördes ayvası'nı yeniden canlandırdıklarını kaydeden Koç, 'Ayva üretimini artırıp çiftçilerimizin gelirini yükseltme yönünde önemli bir proje ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Gördes'te şu an Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 120 dönüm kurulu ayva bahçemiz var ama kayıt olmayıp bu işle uğraşan çiftçilerimiz de var, tahminen 200 dönüm kurulu ayva bahçemiz bulunuyor. Bunu geleceğe dönük ilerletip Gördes'in ayvasını tekrardan piyasaya süreceğiz.' diye konuştu.
Koç, fidan desteğine devam edeceklerini belirterek, ayva üretimini artırmayı planladıklarını da aktardı.
- 'Gördes, ayvasıyla anılsın'
Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ise Gördes'in marka değeri bulunan bir ürünün üretimini canlandırmanın ilçe için atılan en büyük adımlardan biri olduğunu vurgulayarak, 'Başlattığımız proje kapsamında dağıttığımız ayva fidanlarının ürünlerini almaya başladık. Gördesin lezzetli ayvalarını İstanbul'a göndermeye başladık. İlçemizdeki ayva bahçelerini de çoğaltarak bunu Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Artık Gördes'in ayvası ile anılsın istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kıran Mahallesi'ndeki fidan destekleriyle ayva üretimi yapan Adem Ertaş ise 80 fidan desteğiyle başladığı üretimi, kendi imkanlarıyla çoğaltmaya çalıştığını dile getirdi.
Ertaş, 'İlk hasadımızı yapıyoruz. Kalite olarak da oldukça lezzetli ürünler. Bize böyle bir kapı açanlara teşekkür ediyorum. Ayva bahçeleri yeni gelir kapımız oldu, tütün ikinci plana atıldı. Ayvalarım tam verime geldiğinde, tütün dikimini bırakacağım. Maddi açıdan yüzümüz güldü.' dedi.