Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yeni Rekor Peşinde

Vakıf başkanı Gökyay, bir yıl önce Ankara'da açtıkları Satranç Müzesi'nde 600 adet satranç takımını sergileyerek, Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki yerini sağlamlaştırmak istiyor Gökyay:'Müzemizdeki satranç takımlarının sayısını 600'e çıkararak yeni bir rekora imza atmak istiyoruz' 'Ankaralıların müzeye sahip çıkmalarını isterim çünkü bu müze Ankaralılara adanmış büyük bir birikim'.

Gökyay Vakfı Başkanı Akın Gökyay, bir yıl önce Ankara'da açtıkları Satranç Müzesi'ne eklenecek yeni satranç takımlarıyla ellerinde bulundurdukları rekor sayıyı artırmayı hedefliyor.

Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde yer alan, tarihi dokuyu yansıtan eski bir Ankara evi mimarisi örneği olan müzenin açılışının birinci yıl dönümünde Gökyay Vakfı Başkanı Akın Gökyay, AA muhabirine müzenin açılışından bu yana geçen süreyi değerlendirerek, 'Müzemizdeki satranç takımlarının sayısını artırarak yeni bir rekora imza atmak istiyoruz.' dedi.

Vakıf başkanı Gökyay, 105 ülkeden getirdiği 588 satranç takımının sergilendiği müzeyi daha da büyütmek, zenginleştirmek istediğini belirterek, müzedeki takım sayısıyla 2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardıklarını, ancak bu sayıyı 600 takıma çıkarıp rakiplerce ulaşılması zor hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İlk sene için müzeye olan ilginin beklentilerini karşıladığını dile getiren Gökyay, müzenin daha çok tanınması ve Ankaralıların uğrak yeri haline gelmesi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Müzenin sergilenen satranç takımlarının yanında satranç sporunun tanınmasına, yaygınlaşmasına katkı sağladığını belirten Gökyay, burada Türkiye Satranç Federasyonunun desteğiyle turnuvalar düzenlendiğini, satranç eğitimlerinin de verildiğini bildirdi.

Müzede satranç müsabakalarından eğitimlere, sanatsal etkinliklerden kafeye, toplantı salonlarına kadar birçok unsurun yer aldığını vurgulayan Gökyay, 'Yaşayan bir müze' diye tanımladığı mekanda, sergilenen satranç takımlarının yanında film gösterimlerinin, klasik müzik konserlerinin, sanat seminerleri ve söyleşilerin yapıldığını anlattı.

Akın Gökyay, açılıştan bu yana geçen bir yıl içinde birçok faaliyete ev sahipliği yaptıklarını belirterek, 'Müzemiz açıldığında büyük bir ilgiyle karşılandı. Bir yıldır ilgi artarak devam ediyor. Kuşkusuz bunda medyanın payı çok büyük. Tanıtımının iyi yapılması kuşkusuz çok önemliydi. Bu müze benim çocuğum gibi, büyük emek verdim. Daha çok insanın görmesini isterim. Bir kültürel miras niteliği taşıyor. Ankaralıların müzeye sahip çıkmalarını isterim çünkü bu müze Ankaralılara adanmış bir birikim.' diye konuştu.

- Müzenin ayakta kalması için destek şart

Gökyay Vakfı tarafından giderleri karşılanan müzenin 1008 metrekarelik bir alanda birçok faaliyeti içinde barındırdığını anlatan Akın Gökyay, buranın bütün giderinin vakıf tarafından karşılanmasının uzun vadede mümkün olmayacağını belirtti.

Gökyay, müzelerin yalnızca bir vakfın desteğiyle ayakta kalamayacağını ifade ederek, sponsor desteğinin önemine vurgu yaptı. Dünyada birçok yerde müzelerin önemli kuruluşların, bankaların destekleriyle ayakta kaldığını belirten Gökyay, şunları söyledi:

'İlerlemiş yaşıma rağmen büyük bir tutku ve heyecanla koleksiyonuma yeni parçalar katıyorum. Satranç müzesi, büyük bir emek ve özveriyle eşine az rastlanan bir müze haline geldi. Bu müze ben öldükten sonra da yaşasın istiyorum. Böyle bir müzenin desteklenmeden uzun yıllar ayakta kalabilmesi mümkün değil. Ankaralılar müzesine sahip çıksın ve dilerim uzun yıllar bu müze ayakta kalsın. '

Öte yandan müzenin açılışının birinci yılı dolayısıyla Ankaralı Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması düzenlenecek.

Akın Gökyay, geçen yıl, başkent oluşunun yıl dönümünde Ankara'ya kazandırdıkları müzenin kuruluşunun birinci yılında da başkente özel ve kalıcı bir armağan vermek istediklerini belirterek, bir yarışma düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Gökyay Vakfı ve Ankara Kalkınma Ajansı ortaklığında gerçekleştirilecek Ankara Temalı Tasarım Yarışması'na, 28 Şubat 2017'ye kadar başvuru yapılabilecek. İşlenebilir her malzemeden prototiplerin kabul edileceği yarışmada, sanat galerileri ve kursları ile profesyonel sanatçıların eserleri de yer alabilecek.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'ne 'Anıtsal Mimari Yapılar', 'Ankara'nın Tarihi, Mitolojik ve Etnografik Ögeleri' ile 'Kültürel ve Turistik Ögeler' olmak üzere 3 farklı kategoride gönderilecek eserler değerlendirmeye alınacak.

Yarışma sonunda birinci seçilen tasarıma 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin lira, ayrıca 3 esere biner lira mansiyon ödülü verilecek.
Kaynak: AA