Kütahyalı Naif Ressam Yakupoğlu, Vefat Etti

DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaklaşık bir yıldır tedavisi süren Yakupoğlu, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti Kütahya Belediye Başkanı Saraçoğlu:'96 yıldır sanat için yüreği çarpan değerli bir insandı. Onun boşluğunun gerçekten doldurulması çok zor. Kütahya'ya bugüne kadar çok büyük katkıları oldu. Dünya çapında sanata büyük katkıları oldu. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum'

Dünyaca ünlü Kütahyalı naif ressam, neyzen Ahmet Yakupoğlu, 96 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaklaşık bir yıldır tedavisi süren Yakupoğlu, organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yakupoğlu'nun dünya çapında önemli bir sanatçı olduğunu, vefatından derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Yakupoğlu'nun eserleriyle yaşamaya devam edeceğini belirten Saraçoğlu, 'Yakupoğlu sadece bir ressam değildi. Birçok sanat alanında yetenekleri olan birisiydi. Zaman zaman kendisini tedavi gördüğü hastanede ziyaret ediyorduk. 96 yıldır sanat için yüreği çarpan değerli bir insandı. Onun boşluğunun gerçekten doldurulması çok zor. Kütahya'ya bugüne kadar çok büyük katkıları oldu. Dünya çapında sanata büyük katkıları oldu. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.' ifadelerini kullandı.

- En büyük katkı, doğduğu kent Kütahya'ya

Yakupoğlu, doğduğu kent Kütahya'ya doğasını anlattığı binlerce resminin yanı sıra mimarisi, inşaatı ve çinileri kendisine ait Çinili Cami'yi armağan etti, şehir müzesinin ve kütüphanesinin kuruluşuna önderlik etti, yıllarca müze müdürlüğü yaptı.

Kütahya'da yaşadığı yıllar boyunca birçok tarihi eserin restore edilmesine öncülük eden, kentte onlarca neyzen yetiştiren Yakupoğlu, doğaya ve yeşile aşık bir insan olarak 7 dönümlük bahçesinde aralıksız çam fidanları yetiştirdi, civar köylerin sakinlerini ağaçlandırma çalışmalarına ikna etti, Kütahya çevresinde 70 bin dönüm arazinin çam ormanı olmasını sağladı.

Yakupoğlu, Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesinin kurulması çalışmalarına da öncülük ederek, üniversitenin logosunu tasarlayan isim oldu.

-Tüm eserleri̇ni̇ bağışladı

Sahip olduklarını Kütahya'ya bırakmak isteyen Yakupoğlu, bir süre önce kendi adına kurulan vakfı feshederek camisini, evini, diğer mal varlıklarını, 3 bin kitaptan oluşan sanat kütüphanesini, bin 500'den fazla tablosuyla tezhip ve minyatür eserlerinden oluşan diğer tüm çalışmalarını Dumlupınar Üniversitesine bağışladı.

Yakupoğlu'nun yarın Kütahya'da defnedilmesi bekleniyor.
Kaynak: AA