Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntıları

Türk güvenlik güçleri, Libya Tobruk Limanı’nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyon düzenledi. Albatros Harekatı adı verilen operasyonda, Suriye limanından hareket eden gemide ele geçirilen 13,6 ton toz esrar maddesinin Avrupa ülkelerine dağıtılacağı tespit edildi.

Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntıları
Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntıları
Türk güvenlik güçleri, Libya Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı Joudi adlı gemiye yönelik hava destekli operasyon gerçekleştirdi. İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı, Suriye'deki bir limandan uyuşturucu madde yüklenen geminin yola çıktığı bilgisini almasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı ile temasa geçti.

BOLİVYA'YLA İŞBİRLİĞİ

Sahil Güvenlik Komutanlığı, bir uçak ve gemi ile 3 Ocak'ta söz konusu geminin yerini tespit ederek takibine başladı. Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin ilgili maddesi kapsamında, İçişleri Bakanlığı'nın onayı ve Bolivya Hükümeti'nin işbirliğiyle Dışişleri Bakanlığı'na yetkilendirme talebi yapıldıktan sonra, Türk güvenlik güçlerinin gemiye operasyon düzenlemesine izin verildi.

HAVADAN DESTEK

Dışişleri Bakanlığı'nca, Bolivya hükümetinden operasyon için özel izin alınmasının ardından Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 17. maddesi kapsamında bir uçak ve bir helikopterle havadan, “Umut' ve “Yaşam' gemileriyle de denizden operasyon başlattı. “Albatros Harekatı' adı verilen operasyona, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı narkotik ve özel harekat timleri de destek verdi. Güvenlik güçleri, Kıbrıs'ın güneyinden itibaren takibe aldığı gemiye, 05.00 itibarıyla, Türkiye'ye 322 mil, Libya kıyısına 35 mil, Tobruk Limanı'na 55 mil uzaklıkta, uluslararası sularda operasyon düzenledi.

BASINÇLI SUYLA MÜDAHALE

Saat 13.20'de son bulan operasyonda ateşli silah kullanmayan Sahil Güvenlik timleri, gemiye yangın söndürmede kullanılan basınçlı suyla müdahale etti. Yaklaşık 5 saat boyunca güvenlik güçlerine direnen gemi mürettebatı, gemiye çıkan Sahil Güvenlik Komutanlığı Özel Harekat timlerince teslim alındı. Operasyonda, 13,6 ton toz esrar maddesi, değişik konteynerlere zulalanmış halde ele geçirildi.

Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntıları

SURİYE'DEN AVRUPA'YA
Kaynağının Suriye olduğu değerlendirilen toz esrar maddesinin preslenerek, Suriye'deki bir limanda konteynerler içinde zulalanarak gemiye yüklendiği, Avrupa ülkelerine dağıtılmasının amaçlandığı belirlendi. Operasyonda, gemide bulunan yabancı uyruklu 10 kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye doğru getirilmekte olduğu öğrenildi. Türk güvenlik güçlerinin Akdeniz'deki olumsuz hava şartlarına karşın başarılı bir operasyon düzenlediği belirtildi.

İLETİŞİM KANALLARI DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Operasyon başlatıldığında öncelikle geminin bütün elektrik aksamının kesildiği, gemide bulunan şüphelilerin herhangi bir iletişime geçmemeleri için iletişim kanallarının devre dışı bırakıldığı öğrenildi. Söz konusu geminin römorkör kılavuz tekne ile çekilerek Mersin veya Marmaris limanına getirilmekte olduğu bildirildi. Gemide gözaltına alınan şüphelilerin soruşturmasını cumhuriyet savcılarının yürüteceği kaydedildi. Operasyonda ele geçirilen uyuşturucu miktarına da dikkati çeken yetkililer, gemide ilk etapta ele geçirilen 13,6 ton esrar maddesinin de şimdiye kadar tek seferde elde edilen en büyük miktar olduğunu kaydetti. Bu harekat, Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği büyük operasyonlar arasında yerini aldı. En son 22 yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uluslararası sularda “Kısmetim-1' ve “Lucky S' adlı gemilere yönelik operasyonların yapıldığı, dünkü çalışmanın ise o tarihten bu yana Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği “en büyük' operasyon olduğu öğrenildi.

Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntıları

SAHİL GÜVENLİK'TEN BİR İLK
Kurulduğu tarihten bu yana birçok başarılı çalışmaya imza atan Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, 2 yıl önce bünyesine kattığı uluslararası sularda harekat kabiliyetine sahip TCSG Yaşam ve TCSG Umut adlı gemilerle düzenlediği operasyonla bir ilki de gerçekleştirdi. Bir yılı aşkın süredir Ege Denizi'ndeki düzensiz göç olaylarına ilişkin yoğun bir çalışma yürüten Sahil Güvenlik ekipleri, “Albatros Harekatı' ile Türkiye'den 322 mil uzakta, uluslararası sularda ilk kez gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonunda büyük başarı sağladı.

NARKOTİM'DEN ÜSTÜN BAŞARI
İçişleri Bakanlığının talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uyuşturucu tacirlerine yönelik etkin mücadele kapsamında Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı'nı kurduğu, daire başkanlığının “Narkotim'ler ile yurt içindeki sokak satıcılarına fırsat tanımadığı ve uluslararası alanda da başarılı operasyonlara imza attığı kaydedildi. Türk polisi bu çerçevede kasım ayında İtalya açıklarında bir gemide 13 tonluk uyuşturucu maddenin de İtalyan güvenlik güçlerince yakalanmasına yardımcı olmuştu. Bu operasyonda yakalanan 12 yabancı uyruklu şüpheli, Sicilya Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada İtalya'da tutuklanmıştı.

Türkiye'nin uluslararası sulardaki uyuşturucu operasyonunun ayrıntılarıUluslararası sularda hava destekli operasyon