Trabzon'dan Dünyaya 'Tank' İhraç Ediyorlar

Trabzon’un Arsin ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren bir makine firması dünyanın dört bir yanına madencilik sektöründe kullanılan tank ve ekipmanları ihraç ediyor.

Trabzon'dan Dünyaya 'Tank' İhraç Ediyorlar
Trabzon’da 1980 yılında kurulan Çolakoğlu Makine firması kuruluşunun ilk yıllarında bölgedeki çay fabrikalarının ve maden işletmelerinin ihtiyacı olan makina, ekipman imalatı ve onarım işlerini yaparken, bugün dünyanın dört bir yanına çeşitli makine ve ekipmanları ihraç eder hale geldi. Arsin OSB’deki firma, 6 bin metrekarelik fabrika sahasında, proje ve mühendislik hizmetinin yanı sıra vinç, madencilik sektöründe kullanılan ekipmanlar ve makinalar, çelik konstrüksiyon bina ve çatılar, çay fabrikalarında kullanılan makinalar, bantlı konveyörler, bunker ve silolar, mermer işleme makinaları gibi çok geniş bir sektörde imalat ve montaj işlemlerini gerçekleştiriyor.

Tank imalatı ve montajı kullanım amacına ve ilgili sektörün özelliklerine göre değişirken, madencilik sektöründe madenin yeraltından çıkarılması ve işlenmesi aşamalarında kullanılan çeşitli ekipman ve makinalar talebe göre dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Firmanın Fabrika ve Üretim Müdürü İsmail Boran, dünyanın çeşitli bölgelerindeki madenlerin üretim prosesinin kurulumunu gerçekleştiren Outotec firmasının, 2004’den beri dünya üzerindeki beş imalatçısından biri olduklarını hatırlattı. Boran “Balkanlar, Kafkasya, Avrupa’nın belirli bölgesi ve Arabistan Yarımadası’ndaki projelerin imalatını burada biz yapıyoruz ve gönderiyoruz. Son olarak imalatını tamamlayıp gönderdiğimiz İspanya projesi mevcut. Bu 5 tank adı geçen firmanın İspanya’daki bir altın madeni için verdiği siparişlerdi. 6 metre çapında, 5 metre yüksekliğinde beş tankın imalatını gerçekleştirdik. 7 Aralık’ta teslim ettik. Yine aynı firma ile yaptığımız anlaşma gereği 43 maden tankının imalatına başlıyoruz. Bu tanklar tamamlandığında Yunanistan’a gönderilecek” dedi.

Ürettikleri tankların limana sevkiyatında tünelden geçişlerde sorunlar yaşadıklarını belirten İsmail Boran, “Limana yapılacak sevkiyatlarda yaşanan bu ve benzeri zorluklar aşmak için, Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nin yapılması düşünülen Yatırım Adası ve Lojistik Üssü Projesi’nde büyük gabari ölçülerindeki ekipmanların da nakliye ve yüklenmesinin dikkate alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Boran, ürettiği tanklardan son 6 ay içinde İran’a 1, Şili’ye 2, İspanya’ya 5 adet gönderdiklerini, Yunanistan için 43 adet tankın imalatının devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA