'Beni Buraya Ezan Çağırdı'

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ranetta Gafarova, 6 yıl önce ilk kez geldiği Türkiye'de sabah ezan sesini duyduğunda çok etkilendiğini ve burada yaşamaya karar verdiğini ifade etti.

Gafarova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşamaya 6 yıl önce, bir sabah vakti ezan sesini duyunca karar verdiğini belirtti.

Türkiye'nin Kırım'dan farksız olduğunu, kendini öz vatanında gibi hissettiğini ifade eden Gafarova, şunları söyledi:

"Beni buraya ezan çağırdı. 6 yıl önce ilk kez geldim, sabahın erken saatinde bir ezan duyunca beni bir telaş sardı. 'Bu benim ülkem' dedim. Türkiye, Kırım Türkleri için çok önemli bir topraktır. Tarihi bağlarımız Osmanlı'ya Kanuni'ye dayanıyor. Bu yüzden Kırım ile Türkiye'yi ayırmak mümkün değildir. Ben 6 yıl önce Isparta'ya geldiğimde, ilk kez ezan sesini duyduğumda bunu his ettim. En derin duygularla hissettim. O zaman dedim ki, 'burası benim memleketim'. Biz Sovyet, Rus politikasında daima baskı altındaydık."

- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür borçluyuz"

Kırım Tatarlarının, Türkiye'nin maddi ve manevi desteği ile mücadelelerini sürdürdüğünü ifade eden Gafarova, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na teşekkürü bir borç bildiklerini söyledi. Gafarova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim milli liderimiz Mustafa Cemil Kırımoğlu, Türkiye'de daima en sevilen misafirdir. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu daima muhatap aldılar. Biz bunu görüyoruz. Bizim için kırmızı bayrak, yani Türk bayrağı çok önemli. Bayrak bizim dindaş, aynı millet olduğumuzu gösteriyor."

- "Okullarımız Türkiye sayesinde açıldı"

Gafarova, Türkiye'nin Kırım'ın eğitim ve kültürel hayatına önemli destekler verdiğini, Kırımlı gençlerin, bu sayede Türkiye'de öğrenim gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye sayesinde medreselerimiz kuruldu. okullarımız kuruldu. Kitaplar geldi. Yoksa bizim dilimiz yavaş yavaş kaybolacaktı. Bizim için bu çok önemli. Son dönemlerdeki Rusya ve Türkiye ilişkilerinde Kırım'a çok büyük zarar geldi. Çok şirket, kuruluş ve hocalar gidince biz kendimizi biraz öksüz hissettik. Onun için temennimiz Türkiye ile ilişkilerimiz daha iyi olur. Biz Türkiye'ye kendimiz olarak görüyoruz."

Kaynak: AA