MEA-Risk Araştırma Kuruluşu Raporu

Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde 2015 yılında meydana gelen kritik olaylarda 13 bin 237 kişi hayatını kaybetti Mısır yüzde 35'lik oranla en fazla tutuklamaların yaşandığı ülke oldu El Kaide ve DAEŞ'in bölgeyi kontrol altına alma çabaları ve terör olaylarındaki artış nedeniyle 2016 yılında istikrarsızlık artarak devam edecek.

Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde 2015 yılında meydana gelen kritik olaylarda 13 bin 237 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ABD'de bulunan MEA-Risk araştırma kuruluşunun yayınladığı raporda, Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde 2015 yılında meydana gelen kritik olaylarda 13 bin 237 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ölüm oranlarının ülkelere göre dağılımına yer verilen raporda, Libya yüzde 41,6 oranı ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 31 ile Mısır izledi.

Terör olaylarının ve siyasi muhalefetin artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, 2015 yılında 33 bin 200 kişinin tutuklandığı Mısır'ın, yüzde 35'lik oranla en fazla tutuklamaların yaşandığı ülke olduğu kaydedildi. Mısır'ı yüzde 18 ile Cezayir takip ediyor.

Terör olaylarının 2015 yılında bölgeyi etkileyen faktörlerin başında yer aldığı belirtilen raporda, 2015 yılında 13 bin 237 kişinin hayatını kaybetme nedenlerinin yüzde 31’ini terör olaylarının oluşturduğu bilgisi yer aldı. Raporda ölüm oranlarının yüzde 28,9’unun bölgedeki hükümetlerden kaynaklandığı dile getirilirken sosyal ve insani krizlerin neden olduğu ölümlerin oranı ise yüzde 37,3 olarak verildi.

Raporda ayrıca, hükümetlerin izlediği bazı güvenlik ve kemer sıkma politikalarının ve devletin halka desteğinde yaşanan azalmanın, bölgedeki toplumsal gerginliklerin artmasına neden olduğu ifade edildi.

- 2016 yılı daha kötü olacak

Raporda iç çatışmaların yaşandığı Mısır, Libya ve Mali gibi birçok ülkede, belli bir siyasi haritanın bulunmaması, kötüleşen ekonomik şartlar, terör örgütleri El Kaide ve DAEŞ'in bölgeyi kontrol altına alma çabaları ve terör olaylarındaki artış nedeniyle 2016 yılında istikrarsızlığın artarak devam edeceği ve bölgenin daha kötü bir hal alacağı yönünde tahminlere yer verildi.

Raporda ayrıca Sahel bölgesinde yer alan Çad ve Nijer'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri yanı sıra Çad Gölü bölgesinde Boko Haram örgütüyle bağlantılı sorunlar, istikrarsızlığın muhtemel kaynakları olarak gösterildi.
Kaynak: AA