Maliye Bakanı Ağbal AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (1)

'Milli Piyango ile ilgili özelleştirmeyi 2016 yılı içinde yapmak istiyoruz” 'KDV iadelerinin yapıldığı vergi daireleri çok dağınık. Dedik ki uzmanlık vergi daireleri kuralım. Belirli yerlerde bunları toplayalım, çok daha hızlı bir şekilde biz bu işi yapabilelim' 'Bir vergi dairesinin ‘ak’ dediğine öbürü ‘kara’ diyor. ‘Olmaz’ dedim böyle bir şey. Devlette, maliye idaresinde standartlaşmaya gideceğiz. Çok yakın bir zamanda, herhalde bir aya kadar toparlamış oluruz, kapsamlı bir eylem planını hem kamuoyuna açıklayacağız, hem uygulamaya koyacağız'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi konusunda kararlı olduklarını, yeni ihale için yatırımcılarla görüşüldüğünü ve şartnameyi hızlı bir şekilde gözden geçirdiklerini belirterek, 'Danışman firmamızı görevlendirdik. Danışman firmamız bu anlamda çalışmasını bitiriyor. Bir an önce Milli Piyango ile ilgili özelleştirmeyi 2016 içinde yapmak istiyoruz” dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İptal edilen Mili Piyango ihalesiyle ilgili son durum ile özelleştirmelerde bundan sonra dolar yerine TL’nin baz alınması veya sabit kur uygulamasının gündeme gelip gelemeyeceğine yönelik sorular üzerine Ağbal, özelleştirmenin sadece bir gelir kalemi olmadığını, AK Parti hükümetleri döneminde önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek ölçüde çok özelleştirme yaptıklarını söyledi.

Özelleştirmedeki birincil amacın devletin küçültülerek, piyasa faaliyetleri kapsamındaki devlet tarafından yürütülen işlerin özel sektöre devredilmesi olduğunu anlatan Ağbal, bu şekilde rekabetin sağlanması, tüketicilerin daha ucuza mal ve hizmet alması, ekonominin çok daha sağlam bir temele oturtulmasının hedeflendiğini bildirdi. Ağbal, şunları kaydetti:

“Özelleştirme uygulamaları her yıl çok başarılı şekilde devam ediyor. Herhangi bir kesinti söz konusu değil. Zaman zaman bir kısım özelleştirmelerde ihaleyi alan firmalar eğer yükümlülüklerini yerine getiremezse bu takdirde o ihale iptal ediliyor, yeniden hazırlıkları yapılıyor. O anlamda Milli Piyango ile ilgili yaptığımız ihalede birinci firma süresi geldiğinde yükümlülüklerini yerine getiremedi. Sözleşmeye göre bizim ikinci firmaya geçmemiz gerekiyordu. Onu da yaptık. O firma da aralık ayı içerisinde yükümlülüklerini yerine getiremediği için önceki ihale süreci bitmiş oldu.”

Milli Piyango ihalesi konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Ağbal, “Milli Piyango'nun özelleştirilmesi konusunda kararlıyız. Arkadaşlara o zaman talimatı verdim. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı mevcut şartnameyi şu anda gözden geçiriyor. Yatırımcılarla arkadaşlarımız bire bir görüşüyorlar. Yeni ihale hazırlıkları bu anlamda son sürat devam ediyor” diye konuştu.

Önceki ihaleye ilişkin bazı sorunların ortaya çıktığını, Danıştayın ihalenin “bir imtiyaz olmadığını' belirlediğini anlatan Ağbal, “Bu çerçevede yeni ihalenin başarılı bir şekilde sürdürülmesi için yatırımcılarla görüşüyoruz. Şartnameyi hızlı bir şekilde gözden geçiriyoruz. Danışman firmamızı görevlendirdik. Danışman firmamız bu anlamda çalışmasını bitiriyor. Bir an önce Milli Piyango ile ilgili özelleştirmeyi 2016 yılı içinde yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Ağbal, özelleştirme ihalelerinde sözleşme bedelinin dolar veya lira olmasının, özelleştirme hazırlık evresindeki istişarelerde belirlendiğini anımsattı. Bir önceki ihalede bu seçim hakkının ihaleyi kazanan firmaya verildiğini belirten Ağbal, geçen sene beklenmeyen şekilde kurlarda artış meydana geldiğini ve 2015'in belirsiz ortamının firmaların kaynak bulmakta zorluk çekmesine neden olduğunu anlattı. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2015 yılında bu ihaleyi alan firmalar bakımından gerek yurt içinde gerek yurt dışında kaynak arayışına çıktıklarında herkes ilk önce ülkedeki siyasi atmosfere, öngörülebilirliğe, belirsizliğe bakıyor. Allah'a şükürler olsun 1 Kasım seçimleri Türkiye’de siyasi belirsizliği tam manasıyla ortadan kaldırdı. Dolayısıyla şu anda özelleştirme bakımından, siyasi noktada son derece olumlu bir atmosfer var hem yurt içi, hem yurt dışı piyasalarda. Çünkü herkes biliyor ki önümüzdeki 4 yıl seçimin olmadığı bir atmosfer var. Hatta 2019 sonrası dönemde de AK Parti’nin güçlü bir şekilde iktidarına devam edeceğine ilişkin herkesin açık söylemek gerekirse bir inancı var.”

Bu yıl özelleştirme ihalelerine devam edeceklerini bildiren Ağbal, özelleştirme portföyünde farklı şirketler ve varlıklar bulunduğunu, bunlara ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ağbal, bu olumlu atmosferi, Türkiye’deki siyasi belirsizlikler ortadan kalktıktan sonra özelleştirme lehine kullanmak istediklerini dile getirdi.

- 'Vatandaştan aslında faizsiz kredi almış durumdayız”

Ağbal, “Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerinin hızlandırılması konusunda düşünülen formül nedir ve ne zaman hayata geçirilecek?” sorusu üzerine, KDV iadesi meselesine özel bir önem verdiğini söyledi.Küçük ve orta ölçekli işletmeler bakımından KDV iadesinin aslında önemli bir finansman kaynağı olduğunu vurgulayan Ağbal, “Bir noktada biz KDV iadesinde vatandaştan aslında faizsiz kredi almış durumdayız” diye konuştu.

Devletin KDV iadelerini en hızlı şekilde yapma yükümlülüğü bulunduğuna işaret eden Ağbal, bu sürecin hızlandırılması konusunda bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Ağbal, “Fakat ne zaman özel sektörle görüşsem bu KDV sorunu önüme getirildi. Bakan olmadan da önüme getirildi, bugün de önüme getiriliyor. Ben de özel sektörün burada haklı olduğunu düşünüyorum. Devlet olarak biz gerekli tedbirleri alıp bu iadeleri bir an önce yapmalıyız” diye konuştu.

KDV iadelerinin hızlandırılması için Bakanlığının bir eylem planı hazırlığı içerisinde olduğunu ve özel sektörle görüşmeler yapıldığını bildiren Ağbal, iadenin yavaş yapılmasına neden olan yapısal sorunların bulunduğunu aktardı. KDV iadesini yapacak bölümlerde çalışanların yeterince eğitim alamadıklarını, bu nedenle nitelikli personel açığı bulunduğunu kaydeden Ağbal, “Hem personel sayısını artıracağız, hem nitelikli personel tahsis edeceğiz” dedi.

Bütün iade taleplerini elektronik ortamda aldıklarına işaret eden Ağbal, fakat iade işleminin hangi aşamada olduğunun henüz elektronik ortamda görülemediğini, artık bu imkanı da sağlayacaklarını bildirdi.Dar bir gruba sunulan hızlı iade sürecini genişleteceklerini anlatan Ağbal, KDV iadesinde teminat verilmesi sisteminde de değişikliğe gideceklerini kaydetti. Ağbal, teminat karşılığı iade alan işletmelere bu konuda kolaylık sağlanacağını ifade etti.

KDV iadelerinin yapıldığı vergi dairelerinin çok dağınık olduğunu dile getiren Ağbal, şöyle devam etti:

'Her vergi dairesinde biz iade yapıyoruz. Dedik ki uzmanlık vergi daireleri kuralım. Belirli yerlerde bunları toplayalım, çok daha hızlı bir şekilde bu işi yapabilelim. Nitelikli personeli burada çalıştıralım. Mükellef de bilsin ki gideceğim yer aynı yer. Sonra çok farklılıklar var. Bir vergi dairesinin ‘ak’ dediğine öbürü ‘kara’ diyor. ‘Olmaz’ dedim böyle bir şey. Devlette, maliye idaresinde standartlaşmaya gideceğiz. Çok yakın bir zamanda, herhalde bir aya kadar toparlamış oluruz, kapsamlı bir eylem planını hem kamuoyuna açıklayacağız, hem uygulamaya koyacağız.'

(Sürecek)
Kaynak: AA