GÜBRETAŞ, Bu Yıl 4 Milyar TL Ciro Hedefliyor

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Kutlu: 'Bu yıl 2 milyon ton satış hacmi, 4 milyar TL konsolide ciro ve 234 milyon TL net kar hedefliyoruz' 'Geçen yıl üretimde yüzde 32'lik artışla 697 bin tona, toplam satışta ise 1 milyon 665 bin tona ulaştık''Şu andaki planımızda halka arzlarda yenileme yok ama daha büyük yatırımlar söz konusu olursa olabilir'.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 2016'nın kendileri için rekorlar yılı olacağını belirterek, 'Bu yıl 2 milyon ton satış hacmi, 4 milyar TL konsolide ciro ve 234 milyon TL net kar hedefliyoruz' dedi.

Kutlu, Radisson Blu Bosphorus Hotel'de düzenlenen basın toplantısında GÜBRETAŞ'ın 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılına ilişkin hedeflerini paylaştı.

Geçen yıl üretimde yüzde 32'lik artışla 697 bin tona, toplam satışta ise 1 milyon 665 bin tona ulaştıklarını belirten Kutlu, GÜBRETAŞ'ı 2016 yılında üretim, satış, ciro, karlılık ve büyüme anlamında rekora taşımak istediklerini kaydetti.

Kutlu, şöyle konuştu:

'2016 yılı bizim için rekorlar yılı olacak. Porföyümüze yeni eklenen bitki koruma ve süs bitkisi besleme ürünleriyle birlikte bu yıl 2 milyon ton satış hacmi, 4 milyar TL konsolide ciro ve 234 milyon TL net kar hedefliyoruz. İşimize odaklandık, başaracağımıza inanıyoruz. 2016'da ciddi yatırım planlarımız var. 114 milyon TL yurt içinde yatırım bütçeledik, 196 milyon TL de İran'daki petrokimya tesislerimiz için bir bütçe oluşturduk. Yurt içinde birkaç yeni tesisi devreye almak için bir de daha fazla türde gübre üretmek için Yarımca'da bir amonyak tankı inşa ediyoruz.

Özellikle İran'daki ambargonun kalkmasıyla oradaki tesislerimizin işletim kapasitesini artırmak için de ciddi bir para koyduk. İran'da ambargo nedeniyle bu zamana kadar özellikle yedek parça alımı ve teknoloji yatırımı konularında olmak üzere yenilemelerde ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Ambargonun kalkması bizim önümüzü açtı.'

-'Kuzey Afrika'da bir yatırım anlaşması yapmaya çalışıyoruz'

Gübre üretiminde azot ve fosfatın çok önemli hammaddeler olduğuna işaret eden Kutlu, 'Azot ihtiyacımızı İran'daki tesislerimizden karşılıyoruz. Fosfatı da şu anda tamamen dışarıdan, ihtiyacımız olduğunda bulduğumuz satıcılardan alarak yolumuza devam ediyoruz. Bu da tabi hem rekabette hem de fiyatta ciddi sıkıntılar oluşturuyor' değerlendirmesinde bulundu.

Fas, Cezayir, Tunus ve Ürdün'ün fosfat açısından dünya zengini ülkeler olduğu bilgisini veren Kutlu, dünya fosfat rezervinin yüzde 85'inin bu 4 ülkede bulunduğunu vurguladı. Kutlu, şöyle devam etti:

'Biz bu ülkelerden biriyle yatırım anlaşması yapmaya çalışıyoruz. Önümüzde, orada yeni bir fabrika kurma, mevcut bir tesisi satın alma ya da ortak olma şeklinde seçenekler var. Bunun için ciddi girişimlerimiz var ve ciddi mesafe aldık. 2016'da bu konuda bir imza atmak için yoğunlaşmış durumdayız. Bunun gerçekleşmesi bizim işimizi çok kolaylaştıracak.'

Kutlu, belirledikleri hedeflerin gerçekleşmesi konusunda ciddi avantajlar oluştuğunu belirterek, gübredeki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesinin ve İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının bu avantajların başında geldiğini söyledi.

-'Sürat teknesi gibi hareket etmeye çalışıyoruz'

GÜBRETAŞ'ta çok uzun stok sürelerinin söz konusu olduğunu bildiren Kutlu, bunun kendilerine ciddi maliyetleri olduğunu ifade etti. Kutlu, şu açıklamalarda bulundu:

'Biz bu maliyetleri 2016 yılı bütçesinde özel bir çalışmayla tamamen ortadan kaldırdık. Bu süreleri yarı yarıya düşürdük. 80 gün olan stok süresini 40 günlere indirdik, ileride bunu daha da aşağıya düşürmeyi hedefliyoruz. Depo ve finansman maliyetlerinden yüzde 50 tasarruf planladık ve bu uygulamayla toplamda 80 milyon TL civarında tasarruf ortaya çıkıyor.

Biz GÜBRETAŞ'ı daha hızlı hareket edebilen, anlık karar alabilen bir yapıya dönüştürdük. GÜBRETAŞ daha önce şilepti, büyük bir yük gemisiydi ve zor hareket ediyordu. Sektörde had safhada bir rekabet var. Biz bir sürat teknesi gibi hareket etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparsak önemli bir gelişme katetmiş olacağız.'

-'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yeşil alanların gübresini biz verdik'

GÜBRETAŞ olarak ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini ve kendi laboratuvarlarında sürekli özel gübreler ürettiklerini söyledi. Kutlu, Türkiye'de yıllardır 3-5 adet temel gübre kullanıldığını hatırlatarak, bunları detaylandırdıklarını ve ürünlere özel gübreler ürettiklerini dile getirdi.

GÜBRETAŞ BAHÇEM markasıyla bahçe, süs ve saksı bitkileri alanındaki ürünlerle şehirli tüketiciyle de buluşacaklarını anlatan Kutlu, şöyle konuştu:

'Her türlü süs bitkisinin besin maddesi ihtiyaçlarını karşılayacak zengin bir ürün portföyü oluşturduk. GÜBRETAŞ güvencesiyle özel olarak formüle edilen ürünler, şehir yaşamına renk katan süs bitkilerinin daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanarak uzun ömürlü olmasını sağlayacak.

Ürünlerimizi pazara sunduk ve online satışlarına da başladık. İlk olarak da en büyük müşterimiz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Oradaki bütün yeşil alanlarının kullanımı için bir anlaşma yaparak gübresini biz verdik.'

-'Daha büyük yatırımlar söz konusu olursa halka arzda yenileme olabilir'

Değerlendirmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kutlu, bir gazetecinin sorusu üzerine, '2015'te özellikle dövizin hızlı artması, dövizle alıp TL ile sattığımız için bizi ciddi şekilde olumsuz etkiledi. Bir de 2015'in son 3 ayında KDV indirimi beklentisi nediniyle vatandaş vergi kalkacak diye gübre almadı' şeklinde konuştu.

Kutlu, şirketlerin devletten alacağı KDV'nin ne kadar olduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

'Bizler stokla çalışıyoruz. Stoklu ürünleri biz bu zamana kadar KDV ile aldık ama şu anda KDV'siz satmaya başladık. Stoktaki ürünler için ödediğimiz KDV'yi devletin bize iade etmesi gerekiyor. Belki biraz zaman alır ama bunu devletten geri alacağımıza inanıyoruz.'

İran'daki Razi Petrokimya şirketinin ne durumda olduğu sorusu üzerine Kutlu, 'İran'da ürettiğimiz ürünün sadece yüzde 20'sini İran'a satıyoruz, gerisin ihraç ediyoruz. Razi Petrokimya büyük bir tesis ama tek değil. Aynı büyüklükte bir kaç fabrika daha var' cevabını verdi.

Kutlu, 'Avrupa'da yatırım yapmayı düşünüyor musunuz' sorusunu da şu şekilde yanıtladı:

'İran'daki yatırımın nedeni gübrenin doğalgazdan üretiliyor olması. Kuzey Afrika'daki yatırım planımızın en büyük nedeni de fosfat. Avrupa'ya gitmemizin hiçbir anlamı yok.'

Bir gazetecinin 'halka arzlarda yenileme olabilir mi' sorusuna Kutlu, 'Şu andaki planımızda yok. Şimdiki yatırım bütçesi için planlamıyoruz ama daha büyük yatırımlar söz konusu olursa olabilir' cevabını verdi.
Kaynak: AA