Babaeski'de Şeker Pancarı Eğitimi Düzenlendi

Babaeski Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce şeker pancarı eğitimi düzenlendi.

Büyükmandıra beldesinde bir kahvede düzenlenen eğitime, Büyükmandıra Belediye Başkanı Sertaç Balyemez, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Güngör, Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ve çiftçiler katıldı.

Cömert, burada yaptığı konuşmada, fabrikayı yeniden Trakya'ya kazandırmak istediklerini söyledi.

Alpullu Şeker Fabrikası'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1926'da kurularak üretime başladığını ifade eden Cömert, fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için çiftçilerin pancar ekimine yönelmesi gerektiğini belirtti.

Pancarın diğer hububat ürünlerine göre daha karlı olduğunu kaydeden Cömert, şöyle konuştu:

''Fabrika kurulduğu yıldan bu güne kadar tarımdan hayvancılığa, istihdama ve çevre illere sağladığı katkı oldukça fazladır. Fabrika olarak amacımız Kırklareli, Edirne, Tekirdağ'a ve bölgemize en iyi hizmeti verebilmektir. Bunu yaparken de kapasitemiz ve imkanlımızı en verimli şekilde kullanmalıyız. Ülkemizde şeker pancar tarımının önemli bir parçası olup, 500 bin çiftçi ailesine geçimini pancar tarımından sağlıyor. Son yıllarda yöremiz çiftçilerinin pancar ekmekten imtina etmeleri fabrikamızın üretimini rantabl olmaktan çıkardı. İnşallah bu eğitimlerimiz çiftçilerimiz açısından olumlu ve verimli geçer. Bölgemizde geçen yıl 51 bin ton şeker pancarı üretildi. Buyıl şeker pancarı ekiminin artacağını umut ediyorum. Fabrikamızın çalışması için ne gerekiyorsa yapacağız.''

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Halil Kaya da pancar ekimi ve hasat konularında bilgiler verdi.

Kaynak: AA