Kerkük'teki 'Osmanlı Kışlası' Yıkılmak Üzere

Kerkük kentinde Osmanlı döneminde inşa edilen ve 153 yıllık tarihe sahip “Osmanlı Kışlası” yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya Kerkük Tarihi Eseler Dairesi Müdürü Tarık: 'Kentteki tüm tarihi eserler ve mekanlar son birkaç yıldır kaderlerine terk edildi. Osmanlı Kışlası da bu mekanların arasında yer alıyor' 'Irak Kültür Bakanlığı 2009'da TİKA ile yaptığı anlaşmada Irak'taki tüm tarihi eserleri onarma izni aldı. Bu eserleri ancak TİKA ayakta tutabilir'

KERKÜK – ALİ MÜKERREM GARİP – Irak'ın Kerkük kentinde Osmanlı döneminde inşa edilen ve 153 yıllık tarihe sahip 'Osmanlı Kışlası' yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya ve koruma altına alınması için yardım çağrısı yapıldı.

Osmanlı döneminde Bağdat Valisi Muhammed Namık Paşa tarafından 1863 yılından inşa edilen söz konusu kışla 1985 yılına kadar Irak ordusu tarafından bir askeri üs olarak kullanıldı.

Uzun bir dönem askeri üs olarak kullanılmasından dolayı ciddi bir şekilde tahrip edilen tarihi mekan 1985 yılından sonra Irak Savunma Bakanlığı bünyesinden Kültür Bakanlığı'na geçti. Bir süre koruma altına alınıp yeniden restore edildi ancak son birkaç yıldır Irak'in, genel olarak, içerisinde bulunduğu güvenlik zafiyeti ve mali krizden dolayı ülkenin diğer tarihi eserleri gibi ihmal edildi.

- Tarihi eserler bakıma muhtaç

Kötü hava şartları ve şiddetli yağmurlara karşı korumasız kalan kışla her geçen gün yok olmaya doğru gidiyor. Mekanın iç kısmındaki duvar ve sütunlarında derin çatlaklar ve tabandaki toprak çökmesi gözle görülebiliyor.

Kerkük Tarihi Eseler Dairesi Müdürü Eyad Tarık Osmanlı Kışlası hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Kentteki tüm tarihi eserler ve mekanlar son birkaç yıldır kaderlerine terk edildi. Osmanlı Kışlası da bu mekanların arasında yer alıyor. Bu tür tarihi yerlerin sürekli bir şekilde gözden geçirilmesi ve restore edilmesi lazım ancak böyle bir imkanımız yok” ifadelerini kullandı.

Son iki yıldır şiddetli yağan yağmurlardan dolayı oldukça yıprandığını aktaran Tarık, 'Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde, tavan dahi tüm sütunların çökmesi an meselesi' dedi.

- TİKA'dan yardım bekliyoruz

Irak merkezi hükümetinin Kerkük'teki tarihi eserlere sahip çıkacak maddi gücünün olmadığına dikkati çeken Tarık, 'Türkiye'de Osmanlı tarihine sahip çıkan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) bu kışlaya el atıp, koruma altına almasını istiyoruz. Irak Kültür Bakanlığı 2009'da TİKA ile yaptığı anlaşmada Irak'taki tüm tarihi eserlerini onarma izni aldı. Bu eserleri ancak TİKA ayakta tutabilir' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA