Hiç Görmediği Babasının İstiklal Madalyası'nı Aldı

Kurtuluş Savaşı'ndan döndükten bir süre sonra hayatını kaybeden Mehmet Vehbi Konarılı'nın 76 yaşındaki oğlu Cavit Konarılı, 90 yıl sonra hiç görmediği babasının madalyasını almanın mutluluğunu yaşıyor Konarılı: 'Bu madalya benden sonra oğluma emanet. İnşallah Allah bize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, İstiklal Madalyası da verdirmesin'

AYŞE ŞENSOY - Kurtuluş Savaşı gazilerinden Mehmet Vehbi Konarılı'nın İstiklal Madalyası, 90 yıl sonra hiç görmediği 76 yaşındaki oğlu Cavit Konarılı'ya teslim edildi.

Mehmet Vehbi Konarılı, Kurtuluş Savaşı'nın ardından yakalandığı siroz hastalığı nedeniyle 55 yaşında, oğlunun doğumunu göremeden hayatını kaybetti. Babasının vefatından kısa süre sonra dünyaya gelen Cavit Konarılı (76), annesiyle hayatın zorluklarına göğüs gerdi.

Babasının 1926 yılında hak ettiği İstiklal Madalyası'nı 1998 yılında almaya karar veren Konarılı, yaptığı başvurudan sonuç alamadı.

Oğlu Vehbi Konarılı'nın (49) da teşvikiyle 2014 yılında tekrar girişimde bulunan Konarılı, 2,5 yıllık çabanın ardından 'Babamdan kalan en güzel miras' dediği madalyaya kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Duygularını AA muhabiriyle paylaşan Konarılı, hiç tanımadığı babasını hep annesinden dinlediğini söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nda 22 Ağustos 1922'de Akşehir'de kurulan karargahta görev alan babasının, daha sonra İzmir'e kadar gittiğini anlatan Konarılı, savaştan sonra da bir süre memleketine dönemediğini ifade etti.

- 'Neredeyse bir asır sonra bu madalya evladını buldu'

Konarılı, eve döntükten sonra babasının siroz hastalığına yakalandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

'Annem, 'Baban terhis olduktan sonra en fazla iki sene beraber yaşadık' diyor. Babam 3 Nisan 1940'ta vefat ediyor, ben de aynı yıl 8 Ekim'de dünyaya gelmişim. Annemi de 89 yaşında kaybettim. Babam askerliğini deniz subayı olarak yapmış. Dedem de zamanında Akşehir'de medresede müderrismiş. Yani ailemiz mal mülk biriktirmemiş ama ilim, tahsil yönünde ilerlemiş. Annemden, babamın madalyası olduğunu duydum. Emekli olduktan sonra 1998'de madalyayı almak için birkaç kez teşebbüs ettim. Fakat bir sonuç alamadım. Oğlum tekrar girişimde bulunmamı istedi. İstiklal Madalyası beratının 1926'da Akşehir'de verildiği söylendi. Onu bulduk. Konya'da Selçuklu Askerlik Şubesi Başkanı Albay Servet Öztürk'ün çalışmaları sonucu babamın İstiklal Madalyası'na kavuştum. Çok sevindim. Tarifi olmayan duygular yaşadım. Tam 90 yıl, neredeyse bir asır sonra bu madalya evladını buldu. Mutlu olmamak, sevinmemek elde değil.'

Vatanı kurtarmak için sarf edilen mücadelenin karşılığında verilen bütün madalyalarda, Türk milletinin kanı ve gözyaşı bulunduğunu belirten Konarılı, vatan toprağına sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

Konarılı, 'Bu gemi batarsa hepimiz batarız. Ben her şehit olan askere, polise ağlıyorum. Bu memleketi beğenmeyen buradan gitmeli. Böyle bir dönemde bu madalyayı almak benim için ayrı bir gurur. Bu madalya benden sonra oğluma emanet. İnşallah Allah bize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, İstiklal Madalyası da verdirmesin' dedi.

- 'Bu miras benden de oğluma kalacak'

Vehbi Konarılı ise İstiklal Madalyası'nı alan kişilerin haberlerini medyada görünce yeniden girişimde bulunmaya karar verdiklerini aktardı.

Babası ile 2014'te evrakları tamamladıklarını dile getiren Konarılı, 'Çok şükür madalyayı aldık. İnşallah ülkemize, istiklalimize, vatanımıza ve madalyamıza sahip çıkacağız. Bu miras benden de oğluma kalacak. Dedemizden bize maddi anlamda hiçbir şey kalmamış. Bu değerli hazinenin yanında maddiyat hiç önemli değil bizim için. Elimizden geldiğince en iyi şekilde bu değere sahip çıkacağız' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA