Eyüp'te Üstadlardan Ney Kursu

Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki ney kursunda dersler birbirinden değerli hocalar eşliğinde veriliyor. Dünya müzikal alanında tanınan ney eğitmenleri Mustafa Hakan Alvan ve Serkan Kamacı çalışmalarını sürdürüyor.

Eyüp'te Üstadlardan Ney Kursu
Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki ney kursunda dersler birbirinden değerli hocalar eşliğinde veriliyor. Selçuklu ve Osmanlılar’dan günümüze kadar gelen musiki kültürünün içerisinde önemli bir yere sahip olan neyin terbiye metodu olduğunu, İslam medeniyetinin anlaşılmasında ve yaşatılmasında etken bir rol üstlendiğini belirten Mustafa Hakan Alvan, neyin kültürel kodlarımızı aktarmada önemli bir işlev gördüğünü ifade etti.

Musikinin insan fıtratında olan bir ses olduğunu, neyin temsil ettiği kültürün Kuran-ı Kerim kıssalarındaki hitabet inceliğinden geldiğini vurgulayan Hakan Alvan, Allah’ın Kuran-ı Kerim’i güzel sesle okuyun seslenişini, seslenmenin de bir üslubu olduğunu ve insanın tercih olarak güzel sese kulak verecek bir yapıda yaratıldığını söyledi.



"NEY İNSANI PEYGAMBERE GÖTÜRMELİ"

Eğitim dönemi boyunca ney derslerini sıkı bir şekilde takip eden neyzen adayı öğrencilerinin kendi başlarına kaldıklarında rahat bir şekilde neyi farklı makamlarda çalabileceklerini kaydeden Hakan Alvan, "Biz konservatuar programında olduğu gibi 4-5 yıllık bir eğitim vermiyoruz. Ben toplu bir eğitimi değil de öğrencilerle teker teker ilgilenen yöntemi takip ediyorum. Böylece öğrencilerim daha rahat ve hızlı bir şekilde yol katediyorlar. Yeteneklerine ve müzik seviyelerine göre izlediğim metot sayesinde onlardan olumlu bir karşılık alabiliyorum" dedi.

30 yıldır ney üflediğini ve neyin en güzel mesnevide anlatıldığını söyleyen Alvan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mesnevide ney insan-ı kamili temsil eder. Yani efendimiz, Hz. Muhammed Mustafa’yı. Ney kendisiyle beraber taşıdığı kültürle insanı peygambere götürmelidir. Mevlana neyi insanları doğru yola götürmede bir av olarak kullandı. Neyi birçok farklı etnik ırklar da kullanıyor. Bazıları neyle dansöz oynatıyor, bazıları şarkıda kullanıyor. Türk kültüründe neye öyle güzel bir anlam yüklenmiş ki, sadece üfleyen ile kamış arasındaki ruhsal bir iletişim haline dönüşmüş. Neyin birçok felsefi ve uhrevi benzetmeleri var ama neye kutsallık atfedilmesi yanlıştır."

Yaklaşık 50 ülkedeki konser ve festivallerle Türk musikisinin tanıtımında faal bir rol üstlenen ney eğitmenlerinden Serkan Kamacı, ustası neyzen Mustafa Büyükipekçi sayesinde bugünlere gelebildiğini belirtti.

"İçinde ney sesi barındırmayan musiki, fasıl ve şarkılar nakıstır" diyen Serkan Kamacı, "Biz Osmanlı ya da İstanbul musikisinden parçalarla yetiniyoruz. Her şeyin çabucak tüketildiği ve kimsenin kimseye tahammül etmek istemediği bir yaşam tarzına doğru gidiyoruz. Musiki artık sadece sevdalıları tarafından dinlenen nostaljik bir akıma dönüşmek üzere. Her şeyi popüler kültürün kurbanı yapıp bir kenara çekiliyoruz. Televizyonlardan Dede Efendi’nin, Zaharya’nın, Tanburi İshak’ın o güzel ve harikulade eserleri dinletilirse eminim ki bundan zevk alacak çok kişi çıkacak. Ya tutarsa şarkısını dinleyen bir nesilden elbetteki ya tutarsa mantığında bir mimari çıkar" ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA