'Yahudileştirme Projeleri Mescid-İ Aksa'ya Kadar Uzandı'

Siyasi Kalkınma Vizyonu Merkezi Müdürü Atavne: 'Filistin davası, ümmetin yaşadığı krizin ortasında büyük sıkıntı içinde' 'Bu kriz, İsrail ırkçılığının ve Filistin halkının haklarını zayıflatmak için yürüttüğü çabaların artmasına yol açtı'.

Filistin Siyasi Kalkınma Vizyonu Merkezi Müdürü Ahmed Atavne, Arap coğrafyasında yaşanan olaylar sebebiyle Filistin davasının büyük sıkıntı içinde olduğunu belirterek, 'Yahudileştirme projeleri Mescid-i Aksa'ya kadar uzandı' dedi.

Merkezin 'Filistin Ulusal Projesi, Vizyon ve Gelecek' başlığı altında İstanbul'da düzenlediği konferansta konuşan Atavne, 'Filistin davası, ümmetin yaşadığı krizin ortasında büyük sıkıntı içinde. Bu kriz, İsrail ırkçılığının ve Filistin halkının haklarını zayıflatmak için yürüttüğü çabaların artmasına yol açtı' diye konuştu.

Arap ülkelerinde yaşanan olayların Filistin davasını olumsuz etkilediğini vurgulayan Atavne, şunları kaydetti:

'Bizler baskı altındaki bir ülkede (Filistin) yaşıyoruz. Arap dünyası da karmaşık durumlar içinde, bölge devletlerinin ilkesiz bir şekilde oluşturduğu siyasi projeler, düşünceler, mezhepçilik üst üste geliyor. Filistin vatandaşları her gün hedef alınıyor. Filistin topraklarında İsrail yerleşim yerleri çoğalıyor, Yahudileştirme projeleri Mescid-i Aksa'ya kadar uzandı. Filistinlilerin hiçbir şey elde edemediği siyasi çözüm sürecinin (Oslo) sonuna gelindi. Bağımsız bir Filistin devleti kurulamadı ve Filistinlilerin hedef alınmasının önüne geçilemedi.'

Hamas'ın Arap İlişkileri Sorumlusu Usame Hamdan da Filistin halkının İngiltere'nin 1920'deki işgalinden bu yana direndiğini ve bu sürede Şeyh Farhan es-Sadi ve İzzeddin el-Kassam gibi şahsiyetlerin ön plana çıktığını söyledi.

Filistin'de, 1948 yılındaki Nakba'nın (Büyük Felaket) ardından bir takım gelişmeler yaşandığına işaret eden Hamdan, '1955 yılında gerilla çalışmaları başladı. 1965 yılında ise Fetih Hareketi kuruldu. Bu dönem ise Filistin direnişi için altın çağ oldu. 1987'de de Filistin topraklarının tümünün özgürleştirilmesi söylemiyle Hamas hareketi ortaya çıktı' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA