'Hayata Dönüş Operasyonu' Davasında Karar (2)

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Ümraniye Cezaevi'nde 2000'deki 'Hayata Dönüş Operasyonu' sırasında meydana gelen olaylarla ilgili görülen davada, yakalamaları infaz olunmayan 66 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin kaldırılmasına karar verdi

Ümraniye Cezaevi'nde 2000'deki 'Hayata Dönüş Operasyonu' sırasında meydana gelen olaylarda biri asker 8 kişinin ölümüne ilişkin 399 sanığın yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, yakalamaları infaz olunmayan 66 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin kaldırılmasına hükmetti.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 98. duruşmasına tutuksuz yargılanan 8 sanık ile avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısının 11 Haziran 2015 tarihinde verdiği mütalaayı hatırlatan mahkeme başkanı Selçuk Kaya, duruşmada karar verileceğini belirterek, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını sordu.

Bazı sanıkların avukatı Güçlü Sevimli, Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylarda 8 kişinin öldüğünü, birçok tutuklu ve hükümlünün de yaralandığını anımsattı.

Davanın 15 yıl sürdüğünü kaydeden Güçlü, şunları söyledi:

'Bu davaya konu olan operasyon kelimenin tam anlamıyla katliam şeklinde gerçekleşmiştir. Bugün sanık sandalyesinde olması gerekenler müvekkillerimiz değil, bu operasyonları gerçekleştirenlerdir. Bu dava sıradan bir dava değildir. Gelecekte bu dava ve yaşananlar asla unutulmayacaktır. Yargılama 15 yıl sürdü ve bu sürede bir arpa boyu yol alınamadı. 15 yılda toplam 98 celse yapıldı. Biz sanık avukatları olarak savcının mütalaasına katılmıyoruz. Biz müvekkillerimiz için zaman aşımı talep etmiyoruz. Müvekkillerimiz atılı suçların hiçbirini işlememiştir. Zaman aşımı talep edilen sevk maddeleri ile ilgili de beraat kararı verilmesini istiyoruz.'

Diğer sanık avukatları da müvekkilleri hakkında tüm suçlardan beraat kararı verilmesini talep etti.

Son sözleri sorulan sanıklar Zelin Kardaş, Murat Yüce, Salman Akgül, Kemalettin Karadağ, Muzaffer Aktaş, Ali Değerli, İbrahim Öztürk, Ulvi Kurvut da avukatlarının beyanlarına katıldıklarını belirterek, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya verdiği 1 saatlik aranın ardından kararını açıkladı.

Yargılama sürecinde hayatını kaybeden 32 sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine karar veren mahkeme heyeti, 367 sanığın da 'faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek' suçunu işlemediklerinin anlaşıldığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

Mahkeme heyeti, 367 sanık hakkında 'cezaevi idaresine silahlı ayaklanma', '6136 sayılı yasaya muhalefet', 'patlayıcı madde bulundurmak' ve 'kasten yaralama' suçlarından açılan kamu davasının da zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle düşürülmesini kararlaştırdı.

Yargılama sırasında yakalamaları infaz olunmayan 66 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin de ayrı ayrı kaldırılmasına karar veren heyet, adli emanette kayıtlı bulunan silahlar, bıçaklar, saldırı ve savunmada kullanılan demirden yapılmış aletler, el yapımı boru tipi tüfekler, ok atmada kullanılan arbelet görünümündeki aletler ile el yapımı gaz maskelerinin de adli emanette kalmasına karar verdi.

- İddianameden

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, o dönem Ümraniye Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlü bulunan 399 sanığın, 19-22 Aralık 2000'de Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sırasında 'cezaevi idaresine karşı silahla ayaklanma', '6136 sayılı kanuna muhalefet', 'patlayıcı madde bulundurmak', 'faili gayrimuayyen şekilde adam öldürmek ve yaralamak' ile bu eylemlere iştirak suçlarını işledikleri ileri sürülmüştü.

Ölüm oruçlarına son verilmesi amacıyla Ümraniye Cezaevi'nde yapılan müdahalede, Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ile Ahmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişti.

(Bitti)
Kaynak: AA