Tunus'ta Hükümet Karşıtı Gösteriler

Tunus'un merkezindeki Habib Burgiba caddesinde Kasrin'deki protestocularla dayanışma gösterisi düzenlendi.

Başkent Tunus'ta kalabalık bir grup Habib Burgiba caddesinde Kasrin'deki hükümet karşıtı protestolara destek yürüyüşü düzenledi.

Halk Cephesi'nin düzenlediği gösteride Kasrin vilayetindeki olaylara ilişkin söylemlerin yanında devrim günlerinde atılan sloganlar tekrarlandı.

Tunus İçişleri Bakanlığı güzergahında yürüyen göstericiler, 'Korkak Sibsi, Kasrin horlanamaz' 'İş, özgürlük, ulusal onur', 'Rejim çökene dek sokaklar ve çarpışma', 'İçişleri bakanlığı, terörizm bakanlığı', 'Ey aldanan vatandaş, fakirlik ve açlık arttı', 'Nahda ve Nida şehitlerin düşmanı' şeklinde sloganlar attı.

Troyka hükümetleri döneminde öldürülen Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belıyd, Ulusal Kurucu Meclis Üyesi ve muhalif lider Muhammed el-Brahmi'nin fotoğraflarının taşındığı gösteri İçişleri Bakanlığı önünde bir süre devam ettikten sonra sona erdi.

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kasrin vilayetinde dün ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen gece boyunca süren gösteriler bugün de vilayet önünde devam etti. Bazı gençlerin intihar girişiminde bulunduğu belirtildi.

İşsiz gençlerin gösterilerinin kontrol edilemez bir krize dönüşmemesi için çareler arayan hükümet kanadının mecliste konuyla ilgili çözüm arayışı için istisnai oturum düzenleyeceği açıklanmıştı.

Tunus'ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri iş talebi gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçtiğimiz hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı sokak direğinde elektrik çarpması nedeniyle ölümü hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı.

Tunus'ta resmi veriler işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, bu oranın üniversite mezunları düzeyinde daha da yüksek olmasından dolayı işsizlikten yakınan gençler ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenliyor.

'Arap Baharı' rüzgarının ilk estiği ülke Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak, ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.
Kaynak: AA