Bingöl'de 'Bir Torba Bir File, Naylon Poşete Güle Güle' Etkinliği

Bingöl'de, Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencileri, naylon poşet kullanımının azaltılması için etkinlik düzenledi.

Bingöl'de, Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu öğrencileri, naylon poşetin kullanımının azaltılması için 'Bir torba bir file, naylon poşete güle güle' adı altında etkinlik düzenledi.

Bingöl merkezdeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulunca yürütülen ve Bingöl Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce desteklenen 'Bir torba bir file, naylon poşete güle güle' etkinliği gerçekleştirildi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokul Müdürü Vedat Kişin, amaçlarının toplumda yaygın olarak kullanılan naylon poşet kullanımını azaltmak ve yerine file kullandırmak olduğunu söyledi.

Hazırlanan çalışmayla naylon poşetinin zararları konusunda toplumu bilinçlendirmek istediklerini kaydeden Kişin, 'Aynı zamanda bez ve torba filelerin kullanılması amacıyla yapılan toplum hizmeti çalışmasında, resim çalışması, veli bilgilendirme toplantıları yapıldı. Çalışma kapsamında bilgilendirici broşürler dağıtıldı ve etkinliğimizin bu ayağından sonra pazaryerinde file dağıtımı yapılacak' dedi.

Hazırlanan çalışmayla ilgili sunum yapan Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi Çevre Mühendisi Mustafa Yıldırım, dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet çanta kullanıldığını belirterek, naylon poşetlerin kanserojen madde içerdiğini anlattı.

Eskiden poşet yerine tamamen doğal olan kese kağıtları, bez torba ve file kullanıldığını anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Bu sayede insanların yedikleri içtikleri de sağlıklı kalmaktaydı. Şimdi öyle mi? Sağlığımızı korumak için naylon poşetleri mümkün olduğunca kullanmayalım. File ve kumaş çantaları tercih edelim. Poşetteki gıdaları mümkün olduğunca kısa sürede poşetlerden çıkaralım çünkü poşetler kanserojen madde içeriyor. Poşetleri hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Tüketicilerin bilinçsizce poşet tüketmesi, satış noktalarında personelin kontrolsüz bir şekilde poşet vermeleri, üzerinde önemli durulması gereken ve oluşturulacak çözümlerin temelinde yer alacak bir husus olmalıdır.'

Yapılan sunumun ardından 'Bir torba bir file, naylon poşete güle güle' etkinliği kapsamında öğrenciler arasında düzenlenen şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı tarafından hediyelerin verilmesiyle program devam etti.

Program, okul’da görevli öğretmen ve öğrenciler tarafından naylon poşetlerin zararları konusunda sahnelen oyunlar ve katılımcılara kağıt torba ve file dağıtımıyla sona erdi.

Kaynak: AA