İç Hastalıkları Uzmanı Yekdeş Açıklaması 'Sigara Ve Alkol Kanser Riskini Arttırıyor'

EDİRNE – Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş, çağın en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser hastalığına dikkat çekti. Başta sigara ve alkol kullanımının kanser riskini arttırdığını belirten Uzm. Dr. Ali Cem Yekdeş, doğru beslenmenin kanser riskini azalttığını, kanser tarama programlarının erken teşhiste önemli olduğunu vurguladı.

Uzm. Dr. Ali Cem Yekdeş, kanserin ortaya çıkışında genetik miras ve çevresel kanserojen maddelerin temel rol oynadığını belirterek, "Yapılan çalışmalar ve yayınlar ışığında tıbben kanıtlanmış olan bir yol yoktur. Kanserden korunma ancak ona neden olan faktörlerin ortaya konması ve bunlardan uzak bir yaşam ile mümkündür" dedi.

Sigaranın kanser riski oluşturmada büyük bir rol oynadığını vurgulayan Uzm. Dr. Yekdeş, "Sigara, kansere bağlı ölümlerin yüzde 35’inden sorumludur. Başta akciğer olmak üzere gırtlak, karaciğer, pankreas, mide, mesane ve böbrek kanserlerine yol açtığı kanıtlanmıştır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 10-15 kat daha fazladır. Sigaranın bırakılması ile bu risk hızla düşmektedir. Yine yalnızca sigara içenlerde değil, pasif olarak sigaraya maruz kalanlarda da akciğer kanseri riskinin fazla olduğu gösterilmiştir. Bu sebepledir ki dumansız hava sahası projesi kanserden korunmada atılmış büyük adımlardan biridir" açıklamasında bulundu.

Alkol kullanmanın kansere neden olan bir diğer faktör olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yekdeş, "Alkolün, özellikle karaciğer olmak üzere ağız, gırtlak, yemek borusu, pankreas, meme ve kalın barsak kanserinde rol oynadığı bilinmektedir. Alkol ile birlikte sigara tüketimi alkolün oluşturduğu kanser riskinin artmasına sebep olmaktadır. Alkol tüketiminin yoğunluğu ile kanser riski arasında ilişki olmasına karşın hangi düzeyden sonra kansere yol açtığına dair kanıtlanmış bir şey yoktur. Bu sebeple düzeyine bakılmaksızın alkolün bırakılması kanserden korunmada önemli bir basamaktır" dedi.

Güneş ışınlarının da kansere yol açtığını ifade eden Uzm. Dr. Yekdeş, "Cilt kanserinin en önemli sebeplerinden biri güneş ışınları yani ultraviyole ışınlardır. Özellikle güneşin dik konuma geldiği saatlerde direkt güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak cilt kanserinden korunmada alınacak önlemlerden biridir" şeklinde konuştu.

Doğru beslenmenin kanser riskini azalttığı belirten Uzm. Dr. Yekdeş, "Fazla kırmızı et tüketimi ve salam, sosis gibi işlenmiş etler, dumana maruz kalınarak pişirilen ve yüksek ısılarda pişirilen yiyeceklerden uzak durmak kanser riskini azaltmaktadır. Bunların dışında kilo alımından kaçınmak, stresten uzak durmak ve egzersiz yapmak da kanserden korunmada önemli bir yer tutmaktadır" dedi.

Son olarak kanser tarama programlarının önemine değinen Uzm. Dr. Yekdeş, "Günümüzde kanser tarama programları ile birçok kanser tipinde erken teşhis mümkün olmaktadır. Özellikle ülkemizde kalın barsak, rahim ağzı ve meme kanseri rutin taramalar içerisine alınmıştır. Kanserler hakkındaki çalışmalar hız kaybetmeden artarak devam etmektedir. İleriki zamanlarda birçok korunma yönteminin de bulunması muhtemeldir" diye konuştu.

Kaynak: İHA