'Elektroşokla Avcılık Beyşehir Gölü'nün Ekosistemini Bozuyor'

Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karşıyaka: 'Elektroşokla avcılık sadece balıkları değil, tüm canlıları etkiliyor ve gölün ekolojik yapısına da zarar veriyor'.

Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, yasak olmasına rağmen Beyşehir Gölü'nde 'elektroşok' yöntemiyle balık avcılığının giderek yaygınlaştığını, bunun da gölün ekosistemine büyük zarar verdiğini bildirdi.

Karşıyaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önde gelen tatlı su balığı üretim merkezlerinden biri sayılan Beyşehir Gölü'nde, son yıllarda yasak olmasına karşın 'elektroşok' yöntemiyle balık avcılığına başvurulduğunu belirterek, bunun önüne geçmek için çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Usulsüz avcılığın önlenmesine yönelik denetimlerin yanı sıra avcıları bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetleri de yaptıklarını anlatan Karşıyaka, buna rağmen elektroşokla avcılığın sürdüğüne dikkati çekti.

Karşıyaka, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Elektroşokla avcılık sadece balıkları değil, tüm canlıları etkiliyor ve gölün ekolojik yapısına da zarar veriyor. Gölde uygulanan akımın şiddetine göre 20-30 metrekarelik bir alandaki bütün canlılar ölüyor, yok oluyor. Avcılar, bayılan büyük balıkları toplayarak piyasaya sunuyor. Ağlarla avlanmak yerine biraz kolaycılığa kaçıyorlar ama göle ve tüm canlılara çok büyük ölçüde zarar veriyorlar. Gölün ekosistemine zarar veriyorlar. Şok uygulanan bölgedeki canlıların yaşam alanını tamamen tahrip ediyorlar. Bu arada, bunun insanlara ve kendilerine de zararları oluyor. Bu yöntemle avlanmak kendileri için de ölüm riski ve tehlikesi oluşturabiliyor.'

-Bu tür avcılık yapanları yakalamak zor

Bunu yapanların tespitinin zorluğuna işaret eden Karşıyaka, “O yüzden, böyle sessiz pusu faaliyetleri ile takip etmeye çalışıyoruz ama yakalaması gerçekten zor. Bu zorluklara rağmen gece gündüz demeden mücadeleye devam ediyoruz. Aynı şekilde güvenlik güçlerimiz de bunların takibini yapıyor. Bizim tavsiyemiz balıkçılara, bu tür yöntemlerle avcılığı kesinlikle yapmasınlar, bu hem kendileri için risk, hem de insan sağlığı için önemli' diye konuştu.

- 'Bu şekilde avlanan balıklar insan sağlığı için zararlı'

Bu şekilde avlanan balıkların insan sağlığı için de risk oluşturduğunu dile getiren Karşıyaka, 'Çünkü şokla avlanan balıklardaki protein yapısı ve et yapısı bozuluyor. Ayrıca vücutta kan oturması olduğu için balıklarda bir süre sonra siyahlaşmaya başlıyor. Uzun vadede bu balıklar insan sağlığına zarar verebilecek hale gelebiliyor. O yüzden bu balıkların bu yöntemlerle avlanmaması, vatandaşlarımızın da satın alırken dikkatli olması iyi araştırıp incelemesi gerekiyor' dedi.

- 'Tüm canlıları komple yok ediyorlar'

Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bakir Sami Tan da elektroşok, jeneratör ve zıpkın gibi yöntemlerle avcılığın yasak olduğunu ifade ederek “Tüm canlıları komple yok ediyorlar, gölde üremeyi sağlayacak damızlık balıkların ölümüne sebep oluyorlar. Herkesin başına jandarma, polis dikilemez. Ricamız lütfen duyarlılık gösterip bu yöntemlerden vazgeçsinler. Kanaat ederek ağlarla avlansınlar, rızklarını temin etsinler çünkü Beyşehir Gölü'nde balıkçılık da bitti' şeklinde konuştu.

Bu yöntemin avcılar için de ölümcül risk oluşturduğunu vurgulayan Tan, 'Nitekim böyle bir üzücü hadiseyi yaşadık. Böyle ölümler bir daha olmasın, acılar çekilmesin, çocuklar babasız, yetim kalmasın” çağrısında bulundu.
Kaynak: AA