Kuzey Irak'taki Başkanlık Krizi

Irak'taki Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyad Sarıkayha, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin görevinde kalmasının, bölgede güvenlik ve istikrarın güçlenmesine yardımcı olacağını söyledi.

Sarıkayha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP), bölgenin istikrarlı olmasında önemli rolü var. Bölgenin DAEŞ örgütüne karşı mücadele ettiği bu süreçte Barzani'nin görevinde kalmasının bölgedeki istikrarın güçlenmesine ve Kürt halkının çıkarına olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Kürt partileri arasında devam eden anlaşmazlığın diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Sarıkahya, Barzani'nin başkalık süresinin uzatılmasına karşı olan bazı Kürt siyasi tarafların, IKBY parlamentosundaki Türkmen milletvekillerinin KDP'yi desteklediğine yönelik suçlamalarına ilişkin ise, "Partim, IKBY'nin güven ve istikrarı için Barzani'nin kalmasından yana olan Türkmen milletvekillerin duruşunu destekliyor" ifadelerini kullandı.

IKBY Adalet Bakanlığı Sözcüsü Neriman Talip, 17 Ağustos'ta "Kürdistan'da yeni başkanlık seçimi yapılana kadar Barzani yasal olarak görevde kalacak" demişti.

Hükümette ve parlamentoda yer alan 5 büyük parti KDP, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel), Barzani'nin durumunu görüşmek ve başkanlık seçimlerinin nasıl yapılacağına karar vermek üzere 20 Ağustos'ta toplanmıştı.

Muhalefetin başını çeken Goran, Barzani'nin görev süresinin 20 Ağustos'ta sona erdiğini ve Başkanlığa Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet'in vekalet etmesi gerektiğini savunmuştu.

KDP ise, Adalet Bakanlığı Komisyonu'nun aldığı karara dayanarak yeni başkan seçilene kadar Barzani'nin görevinde kalacağını ifade etmişti.

Kaynak: AA