Sokak Hayvanlarına Gönüllü Bakım

Burdur Hayvan Dostları, çöplükteki sokak hayvanlarına bakım yaptı.

Sokak Hayvanlarına Gönüllü Bakım
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından tahsis edilen araç ile Burdur Çöplüğü’ne giden Burdur Hayvan Dostları Derneği Başkanı Aysel Turan ve dernek üyesi gönüllüler, çöplükte yaşayan sokak hayvanlarını besledi. Yaş ve kuru mamalarla sokak hayvanlarını besleyen hayvan severler, sokak hayvanlarını da sevmeyi ihmal etmedi. Burdur Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının su ihtiyaçlarının giderilmesi için konulan su tankerleri de Burdur Belediyesi Temizlik İşleri personeli tarafından temizlenerek, yeniden dolduruldu.

ORTAK VE GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA

2011 yılından bu yana Burdur’daki sokak hayvanlarının daha iyi koşulda yaşamaları için gönüllü olarak hizmet ettiklerini belirten Burdur Hayvan Dostları Derneği Başkanı Aysel Turan, “2011 yılında kurulan derneğimiz, federasyonla buraya geldiğimiz zaman buradaki hayvanların durumunu gördüğümüz zaman çok üzülmüştük. Temmuz sıcağında bir damla su yoktu, hayvanlar susuz kalmış, gölge buldukları otların arasına başlarını sokmuşlar, parazit olmuşlar, karınları davul gibi şişmiş, o vaziyettelerdi geldiğimizde, buraya ilk önce hemen bir su tankeri koyulmasını rica ettik. Belediyemiz buraya bir su tankeri koydu aralıklarla buraya gelip su tankerini doldurmaktadır. Su ihtiyacımızı giderdik. Buradaki hayvanları besledik, parazitli hayvanlar için MAKÜ Veteriner Fakültesi’nden de yardım istedik. Veteriner Fakültesi öğrencilerimiz geldiler, tedavi yapmaya çalıştılar. Hasta olanları arabayla fakülteye götürdük. Hayvanlarımızın kısırlaştırılıp doğaya bırakılmasını sağladık” dedi.

"HAYVANLARIN KISIRLAŞTIRILMASI İÇİN UZMAN BİR YAKALAMA EKİBİNE İHTİYAÇ VAR"

Burdur Çöplüğü’nde yaşayan sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak doğaya salınması gerektiğini savunan Başkan Turan, hayvanların yakalanması için uzman bir yakalama ekibinin olması gerektiğini söyledi.

Uzman bir ekiple yakalanan hayvanların kısırlaştırıldıktan sonra doğaya salınabileceğini söyleyen Turan, “Burada 9 tane yavru var. Anne 9 tane yavruyu beslemek için, bu çöpten besleniyor. Bu da çok insani yönden yakışmayan davranıştan dolayı biz hayvanların acilen kısırlaştırılmasından yanayız. Çünkü köklü çözüm kısırlaştırma gerekiyor. Burada hayvan yabanileşmiş, atılmış, uzman toplayıcıların gelip, bunları uyuşturarak ya da nasıl yöntemleri varsa o şekilde yakalanmalıdır. Burada bine yakın sokak hayvanı var. Bu hayvanlar her zaman katlanarak gidiyor. 9 tane yavrudan 2-3 tane sağ kalırsa, diğerleri yaşayamaz, parazit, uyuz bu hayvanları bitiriyor” diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Burdurlu vatandaşlardan sokak hayvanlarına karşı duyarlı olunmasını isteyen Başkan Turan, “Bize sadece duyarlı olmak düşüyor. Kısırlaştırıldıktan sonra doğaya bırakılan hayvanları lütfen dışlamasınlar. Belediyeyi arayıp götürün demesinler çünkü kısırlaştırılmış hayvanın hiçbir şeye zararı olmaz, agresifliği geçer, daha uysallaşır ve bize sadece biraz su ve artan yemeklerimizden vermek düşüyor” dedi.

Kaynak: İHA