'Et İthalatı Ülke Besiciliğine Zarar Verir'

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, Et ve Süt Kurumunun (ESK) et ithalatı yapmasının uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm olmadığını belirterek, bunun orta ve uzun vadede ülke besiciliğine de zarar verebileceğini söyledi.

Ilgaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son iki yıldır kırmızı et fiyatlarının arttığını, bu artışın başlıca nedeninin arzın, talebi karşılayamaması olduğunu ifade ederek, "Bu artışın tamamen spekülatif yaklaşımlardan kaynaklandığını düşünmek, olayı hafife almak ve yanlış değerlendirmek olur. Zira fiyat artışları iki yıla yakın bir süredir 'istikrarlı' bir şekilde devam etmektedir. Tesbit ve teşhiste hata yaparsak, gerçeği göremezsek çözümümüz de sonuç alıcı olamaz" dedi.

Hayvancılık sektöründe temel sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurgulayan Ilgaz, bu şekilde kırmızı et fiyatlarının düşük olmasının beklenemeyeceğini kaydetti.

Etçi veya kombine ırkların varlığının artırılması, hayvanların genetik yapılarının iyileştirilmesi gerektiğini anlatan Ilgaz, şöyle konuştu:

"Maalesef ülkemizde besicimiz dünya ortalamalarının 4 hatta 5 katı daha pahalı canlı materyali ile işe başlamaktadır. (AB'de 120 avro olan buzağı ülkemizde 600 avrodur) Öncelikli çözümlenmesi gereken konu besilik materyalin bulunurluğu, kalitesi ve fiyatıdır. İkinci önemli girdi durumunda olan yem ve yem ham maddelerinin varlığı, kalitesi ve fiyatıdır. Mera imkanlarımızın kısıtlılığı, ülkemizin genel olarak sahip olduğu yağış rejimi, ucuz besi yapmamıza imkan vermemektedir. Ülkemiz büyükbaş hayvan varlığı genellikle sütçü tip genetiğe sahip olup, etçi veya kombine ırkların varlığı artırılmalı, hayvanlarımızın genetik yapıları iyileştirilmelidir."

Ilgaz, verimliliğe ve maliyetlere olumlu katkı sağlayacak konu başlıklarına da vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Verimliliği doğrudan etkileyen faktörlerin iyileştirilmesi, değer zincirinde katma değer yaratmayan halkaların eliminasyonu, her halkanın hak ettiği kadar pay almasının sağlanması, kayıt ve kontrol dışı üretim ve ticaretin önlenmesi, işletmelerin büyüklüğünün optimal seviyelere yaklaştırılması, altyapı zaaflarının giderilmesi, mekanizasyon ve otomasyonun artırılması, yem teknolojilerinden daha iyi istifade etmek, çalışanların eğitimi, gerçek ve adil rekabet ortamının yaratılması gibi konular olumlu katkı sağlayacaktır. Bu sebeplerden dolayı et fiyatlarındaki artışın sadece spekülasyona bağlanması, fiyatların bu derece yukarılara taşınması gerçekçi görünmemektedir."

Ilgaz, sadece ESK için açılan kırmızı et ithalatının, kısa vadede fiyatların bir miktar düşmesine sebep olduğunu, ancak kısa süre sonra fiyatların önceki seviyeye geldiğini belirterek, "Fiyat oluşumu, düşüşün kalıcılığı esas olarak Kurban Bayramı sonrası belli olacaktır. ESK'nın et ithalatı yapması yolu ile fiyatların düşürülmesi tüketicilerimiz açısından fiyat artışlarında belirli bir rahatlama sağlayacak olsa bile uzun vadeli, kalıcı, sürdürülebilir bir çözüm değildir. Ayrıca bu durum orta ve uzun vadede ülke besiciliğine zarar verebilir" dedi.

Kaynak: AA