Tarihi Ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügatı Projesi

ANKARA - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan ile Prof. Dr. Andreas Tietze'nin "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati Projesi"nin sözleşmesini imzaladıklarını, tüm ciltlerin 2017'ye kadar TÜBA tarafından yayımlanacağını bildirdi.

Acar, yazılı açıklamasında, Prof. Dr. Tietze'nin "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati"nin, Türk dili üzerinde yapılmış en önemli ve kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu belirtti. Eserin yayımlanabilmesi için telif ve yayın hakları ile taslak ve dokümanları alarak, projeyi Kalkınma Bakanlığına sunduklarını hatırlatan Acar, "Ülkemizin önde gelen dil bilimcilerinden Prof. Dr. Semih Tezcan hocayla proje anlaşmasını imzaladık. Tezcan'ın bilimsel yönetimiyle eser yayına hazırlanacak ve tüm ciltler 2017'ye kadar TÜBA tarafından yayımlanacak" ifadelerini kullandı.

- "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati"

Lügat, 1914 yılında Viyana'da doğan ve hayatını kaybedene kadar Türk dili ve kültürüne ilişkin çalışmalarını sürdüren ve bir süre İstanbul Üniversitesinde de çalışan Avusturyalı Türkolog, TÜBA Şeref üyesi  Prof. Dr. Andreas Tietze'nin, en önemli ve kapsamlı eseri olarak kabul ediliyor.

Türkçedeki sözcük dağarcığını 14. yüzyıla kadar götüren eser, Rumeli ile Irak ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerde konuşulan Türkçeyi de kapsıyor.

Kaynak: AA