Kopenhag'da Salaam Film Festivali

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen festival kapsamında gösterilen filmler ilgi gördü

KOPENHAG - Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen Salaam (barış) Film Festivali, ilgi gördü.

Cinemateket sinemasında dört gün boyunca dört filmin gösterildiği festivalde, bu yıl kadın temalı üç filmin yanı sıra İsrail'in tehdit olarak gördüğü 18 ineğin konu alındığı trajikomik bir film olan "The Wanted 18 (Aranan 18)" filmi gösterildi.

2004'ten bu yana düzenlenen festival kapsamında gösterilen dört film öncesi ve sonrasında filmlerin yönetmenleriyle sohbetler düzenlendi.

Yemen'in ilk kadın yönetmeni olan Khadija Al Salami'nin ilk filmi "I am Nojoom Age 10 and Divorced (Ben Nojoom, yaş 10 ve boşanmış" filmi 10 yaşındaki küçük bir kız çocuğunun zorla kendisinden çok büyük bir adamla evlendirilmesini konu alıyor. Kendisi de 11 yaşında zorla evlendirilen Salami, film sonrasında izleyicilerin karşısına çıkarak çocuk gelin olmayı birebir yaşayan kendisinden bahsetti.

Festivalin ikinci gününde ise Filistinli yönetmen Amer Shomali'nin "The Wanted 18 (Aranan 18)" belgesel filmi gösterildi. Filmde, kendi sütünü üretmek isteyen Beit Sahour köyünün 18 inek almasının İsrail tarafından nasıl bir güvenlik tehditi olarak görüldüğü anlatılıyor.

Üçüncü gün ise biri daha sonra Hindistan güzeli seçilen iki genç Hintli kadının hikayesini anlatan 2012 Kanada yapımı "The World Before Her (Ondan önceki dünya)" filmi gösterilirken festivalin son günü Norveç'te yaşayan Pakistanlı yönetmen İram Haq'ın "Jeg er din (Ben seninim)" filmi izleyici ile buluştu. Onbinlerce Pakistanlının yaşadığı Norveç'te iki kültür arasında kalmış genç bir kadın olan Mina'yı anlatan film, ayrıca 2014 yılında Norveç'in Oscar adayı olarak da dikkatleri üzerine çekmişti.

Haq, film sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün ilişkilerinde hayal kırıklığına uğrayan ve hiçbir yere ait olmadığı düşünen Pakistanlı Mina'nın hikayesini anlatmaya çalıştığını belirterek, "Kökleri hiçbir yere ait olmayan ve aşkı arayan ve bu yolda büyük hatalar yapan genç ve tek çocuğuyla yalnız yaşayan mutsuz bir kadının hikayesi" diye konuştu.

Festival, Kopenhag'dan sonra diğer büyük Danimarka şehirlerinde farklı sinemalarda izleyici karşısına çıkmaya devam edecek.
Kaynak: AA