Sakarya Meydan Muharebesi Şehitlerinin Yerleri Belirlenecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilen Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmalar kapsamında, muharebenin günümüze intikal etmiş izleri, mevziler, siperler, şehitlikler ve kullanılan binalar gibi kaynak değerlerin tespit edilmeye başlandığı bildirildi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktalarının bilinmediği aktarılan açıklamada, jeoradar taraması ile bu yerlerin tespit edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da konuya ilişkin görüşlerine yer verilen açıklamada, Eroğlu, "İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek" ifadesini kullandı.

Milli park içerisinde Polatlı ve Haymana ilçelerinde de 2 adet ziyaretçi merkezinin kurulacağını vurgulayan Eroğlu, milli parkta tespiti yapılan bütün şehitlikler, siper, mevziler ve savaşta kullanılan binaların onarımının yapılacağını ve bu yerlerin müze olarak kullanılmasını sağlanacağını belirtti.

Eroğlu, milli park alanı ve çevresindeki alan yönetimi ile ziyaretçi yönetimine yönelik bütün uygulamaların tamamlanması ve genel açılışların 13 Eylül 2017 günü yapılmasının da hedeflendiğine işaret etti.

- Mangal Dağı çalışmaları

Tarihi milli park sınırları içerisinde yer alan ve savaşta binden fazla şehidin verildiği Mangal Dağı'nda da bu çalışmalar çerçevesinde toplam 8,5 kilometre yolun bakım onarımı ve üst yapı çalışmasının gerçekleştirildiğine değinilen açıklamada, ayrıca  gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sosyal tesisler ve otopark yapımına da 15 Eylül'de başlanacağı belirtildi.

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı içerisinde yapılan ve yapılacak olan düzenlemelere ilişkin bilgilerin verildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Duatepede Anıt düzenlemesi, Polatlı Merkezde Şehitlik, İnler Köyü Gazi Tepede Şehitlik, Eskipolatlı Köyünde Şehitlik düzenlemeleri yapılacak. Tescil safhasında ve müteakip planlama sürecinde muharebelerin geçtiği 4 savunma hattı ile milli park içerisinde yer alan 418 adet siper hassas şekilde haritalandı. Jeoradar taraması devam ediyor. Diğer yandan şehitliklerin yerlerinin belirlenmesi maksadıyla yapılan jeoradar uygulamaları da devam ediyor."

Kaynak: AA