Öğretmenler İlk Yardım Eğitimi Aldı

Memorial Antalya Hastanesi, Kepez Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine ilk yardım dersi verdi.

Öğretmenler İlk Yardım Eğitimi Aldı
Memorial Antalya Hastanesi ile Antalya Olimpos Rotary Kulübü’nün ortak projesi kapsamında Kepez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine ilk yardım eğitimi verildi.

Memorial Antalya Hastanesi’nden Uzman Dr. Pelin Deliağa yaklaşık 100 eğitimciye kalp krizi ve kalp durması anında yapılacakları aktardı. Dr. Deliağa, eğitimcilerin özellikle yakın çevrelerinde ilk yardım ihtiyacı olabilecek olaylara rastlama risklerinin çok yüksek olduğunu belirterek seri halinde yapılacak eğitimlerin faydalı olabileceğini söyledi.

Eğitimcilere kalp durması halinde nelerin yapılması gerektiğini uygulamalı bir şekilde anlatan Dr. Deliağa, “Kalbi duran bir hastayla karşı karşıya kaldığınız anda ilk olarak kalbinin gerçekten durup durmadığını nabız yoluyla kontrol ediniz. Çünkü kalp bazen hastada, görevini yeterince yerine getiremediği için kan pompalamayabilir ve nabız atmaz. Kalbi duran bir hastayı ilk olarak sırt üstü yatırıp belinizden güç alacak bir pozisyonda oturup, elinizin içiyle kalp bölgesine dakika da 100 basınç yaparak kalbi çalıştırabilirsiniz. Ama dikkat edilecek bir nokta da var bu basınç. Dakika da 130’u da geçmemelidir” dedi.

Kaza geçiren bir yaralıyla karşılaşılması halinde öğretmenlere neler yapması gerektiğini de anlatan Dr. Deliağa, birçok kişinin aklında soru işaretleriyle yaklaştığı suni solunum konusuna da değindi. Kazazedenin bulaşıcı bir hastalığının olma ihtimali ya da suni solunumu yapacak kişinin kendisini o an hazır hissetmemesi halinde neler yapılacağını da anlatan Dr. Deliağa, “Suni solunum yapmadan önce kazazedenin nefes alıp almadığını kulağımızı göğsüne dayayıp tespit edebiliriz. Suni solunum yapmak istemezseniz ki suni solunum aslında en doğrusudur. Ancak kendinizi hazır hissetmez ve endişeleriniz var ise o zaman dakika da yine 100 kalp masajı yapabilirsiniz” diye konuştu.

Öte yandan, gelecek ay öğrencilere de bir eğitim verileceği bildirildi.

Kaynak: İHA