Lübnan'daki 'Çöp Krizi'

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta haftalardır toplanmayan çöpler nedeniyle başlayan ve hızla ülke geneline yayılan gösteriler devam ederken, sivil toplum örgütleri, bir kriz halini alan çöp sorununa çözüm olarak sundukları önerilerin, hükümet tarafından dikkate alınmadığı eleştirisinde bulunuyor.

Lübnan'ın doğal ve kültürel mirasının korunması, çevre duyarlılığının artırılması ve bu alandaki politikalarının belirlenmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu "Lübnan Çevre Hareketi" Başkanı Poul Ebi Raşid, "çöp krizi"ne çözüm olarak atılabilecek adımlar konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ebi Raşid, yaklaşık bir sene önce konuya ilişkin hazırlanan ayrıntılı raporu, Çevre Bakanlığı'na sunduklarını ifade ederek, "Ancak bakanlık diğer seçenekleri değerlendirdi. Çöp sorununun genel bir kriz durumuna dönüştüğü şu anda ise atıkların sınıflandırılması ve organik atıkların değerlendirilmesini kapsayan acil durum çözümü sunuyoruz. Bu uygulama ile belediyeler, her yıl 100 milyon dolar ilave gelir temin edebilecek" dedi.

Beyrut ve Cebel Lübnan bölgelerini kapsayan önerinin, atıkların sınıflandırılması ve halk ile belediyelerin koordinasyon içinde etkin rol almalarını öngördüğüne işaret eden Ebi Raşid, "Beyrut ve Cebel Lübnan'da her gün yaklaşık 3 bin ton çöp toplanıyor. Önerimiz, günde yaklaşık 2 bin 250 ton çöp toplama kapasitesine sahip Beyrut'un güneyindeki Umrusiyye ile kuzeydoğusundaki Karantina şirketlerinin ortak çalışması ve vatandaşların, belediyelerin sokaklara yerleştirdiği kutulara çöpleri türlerine göre sınıflandırarak atması esasına dayanıyor" diye konuştu.

Organik olmayan atıkların bölge dışına çıkarılabileceğini yahut yeniden dönüşüm için satılabileceğini belirten Ebi Raşid, resmi makamların sivil toplum kuruluşlarının önerileriyle ilgilenmediğinden şikayet ederek şunları ifade etti:

"Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülmemesi konusundaki ısrar, gösterilerin ve krizin devamına neden olacak. Çünkü hükümet, makamından inip de halkla konuşmayı reddediyor. Çöp sorunu en basit ve kolay çözülebilecek meseleler arasındayken neden girift bir sorunun karşısındaymışız gibi davranıyorlar?"

Ayn ve Zeyn adlı çevre örgütü üyesi Ethem el-Husniyye ise krizin ancak, resmi düzenlemeler, vatandaşların duyarlılığı ve belediyelerin aktif çalışmasıyla sağlanacak koordinasyon çerçevesinde aşılabileceğini  belirtti.

Sokakların çöplerle dolduğunu ve belediyelerin imkanlarının krizin aşılması konusunda yeterli olamadığını söyleyen Husniyye, şunları kaydetti:

"Büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. Durumun devam etmesi halinde sağlık sorunları ve salgın hastalıkların yayılmasından endişeliyiz. Ayrıca atıkların orman ve denizlere atılmasından dolayı doğanın yapısı bozuluyor. Krizin başlıca çözümü olan atıkların sınıflandırılması işlemi de kısıtlı ölçüde yapılıyor."

Kaynak: AA