Deniz Kaplumbağalarının Cankurtaranları

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor.

Deniz Kaplumbağalarının Cankurtaranları
İztuzu Plajı’ndaki DEKAMER’de yıl boyu yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisi yapılarak, yavru Caretta Caretta çıkışları takip ediliyor ve iyileşen kaplumbağalar denizle buluşuyor. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının önemli üreme merkezlerinden birinin Türkiye sahilleri olduğunu, üreme döneminin ardından çok sayıda deniz kaplumbağasının insan veya doğa kaynaklı birçok nedenle yaralandığını söyledi.

DEKAMER’de 12 ay boyunca yaralı deniz kaplumbağalarının bakımının yapıldığını belirten Prof. Dr. Kaska, "DEKAMER Türkiye’de ilk olarak deniz kaplumbağalarının araştırılması, kurtarılması ve rehabilitasyonun yapılması amaçlı 2008 yılında o zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleri Pamukkale Üniversitesi ve Dalyan Belediyesi arasında protokol imzalanarak kuruldu. Ancak daha sonra Pamukkale Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumu’ndan da resmi onay alarak araştırma merkezi konumunu üstlendi. Resmi olarak 2009 yılından bu yana fiilen burada çalışmaktayız. Burası şu an için Türkiye’nin 12 ay sürekli açık olan ve Türkiye’nin neresinden olursa olsun yaralı deniz kaplumbağalarının getirildiği, bakımlarının yapıldığı bir yer. Burada gelen ziyaretçilere bilgilerinin verildiği bir merkez” dedi.

“İYİLEŞEN KAPLUMBAĞALAR DOĞAL ORTAMINA BIRAKILIYOR”

Kaplumbağaların problemlerine göre tedaviler uygulayarak, onları iyileştirdiklerini belirten Prof. Dr. Yakup Kaska, “Buraya gelen ilk deniz kaplumbağasının önce bir kan analizi yapılıyor, röntgeni çekiliyor. Problemi ne göre veterinerlerimiz önderliğinde antibiyotiği, vitamini, ilaçları veriliyor. Günlük olarak beslenmesi, rutin pansumanlarının yapılması sonucu bir kaplumbağa hastanede yatan bir hasta bireyin bütün bakımlarının yapıldığı bir merkez halinde. Kaplumbağaların yaraları iyileştiği zaman hemen gönderilmiyor, dalma tanklarında canlı besinleri yiyebiliyorlar mı diye test ediliyor. Canlı besinleri de yiyebilen kaplumbağalar, tekrar doğal ortamlarına bırakılıyor’’ diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN HER YERİNDEN ÖĞRENCİMİZ VAR”

Denize ulaşan bin yavrudan ancak bir tanesinin 25-30 yıl sonra tekrar anne olarak doğduğu kumsala gelebildiğini anlatan Kaska, şunları söyledi:

“Ancak biz 25-30 yaşındaki bir yaralı bireyi denizde kurtardığımız zaman bir kumsaldan gönderdiğimiz bin yavruyu bir anda kurtarmış kadar değerli bir çalışma yapmış oluyoruz. Bunun bilinci içerisinde biz Pamukkale Üniversitesi’nden veteriner, buradan katılan veteriner arkadaşlar, Türkiye’nin her yerinden biyoloji, su ürünleri, veterinerlik gibi okullar okuyan öğrenciler, stajyerler, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve bir ay burada kalmayı kabul eden bütün gönüllüler ile birlikte ulusal ve uluslararası bir katılımla bu çalışmalar yürütülmektedir.’’
Kaynak: İHA