TİKA'nın Moldova Ve Türkmenistan'daki Faaliyetleri

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moldova'da Gökoğuz (Gagavuz) Yeri Özerk Bölgesi'ndeki Maria Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi'ni yeniledi.

TİKA'nın Moldova Ve Türkmenistan'daki Faaliyetleri
Türkmenistan'daki Saparmurat A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi'nden 3 kişilik bir heyet ise eğitim amacı ile Türkiye'ye geldi.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Moldova ve Türkmenistan'daki bazı faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Açıklamaya göre, Moldova'nın Komrat kentinde bulunan yeni hizmet binasının tadilat ve donanımının tamamlandığı ve açılış törenine Gagavuz Yeri Başkan Yardımcısı Olesea Tanasoglo, Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Petr Paşalı, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliği 1'inci Müsteşarı Başar Başol ve TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik katıldı.

Törende TİKA'ya sağladığı destekten ötürü teşekkür eden Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Petr Paşalı, Gagavuz dili ve kültürü alanında Türkiye'den uzman ve akademisyenlerle ortak bilimsel çalışmalarda bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Moldova Cumhuriyeti Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi Yürütme Komitesi ve Halk Topluşu (Meclisi) tarafından kurulan Maria Maruneviç Bilim ve Araştırma Merkezi, Gagavuz halkının sorunlarını, dilini, edebiyatını, folklorunu, tarihini, arkeolojisini, etnoloji ve sanatını inceleyen tek akademik ve bilimsel kuruluş olarak faaliyet gösteriyor.

Toplam 18 bilim adamının çalıştığı merkezde Moldova, Türkiye, Kazakistan, Ukrayna ve Rusya'dan bilim insanları ile birlikte Gagavuz dili, edebiyatı ve folkloru alanında araştırmalar yürütülüyor.

-Türkmen Tarım Üniversitesi'ne seracılık eğitimi

TİKA desteğiyle Türkmenistan S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi'nden 3 kişilik bir heyet eğitim amacıyla Türkiye'ye geldi.

Mart ayında Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinde imzalanan ''Topraklı ve Topraksız Sera Kurulması Projesi'' kapsamında gelen 3 kişilik heyet, seracılık konusunda eğitim alıp, Antalya bölgesindeki seraları yerinde inceledi.

Türkmen heyete ilk gün, Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (BATEM) ''Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği'' konulu teorik eğitim verildi.

Enstitünün sebzecilik bölümü seralarında ve laboratuvarlarında incelemelerde bulunan heyet, özel sektöre ait aşılı-aşısız sebze ve çiçek fidesi üretimi yapan tesisleri de ziyaret etti.

Eğitimin son gününde ise Türkiye'nin en önemli yerli sebze tohumu üreticisi olan bir firmaya ait modern üretim seralarında, laboratuvarlarında ve tohum paketleme tesislerinde incelemelerde bulunuldu.

Kaynak: AA