Almanya'dan Yunanistan'a Yardım İçin Yeşil Işık

Almanya Federal Meclisi, Yunanistan'a yapılacak 3. kurtarma paketine büyük çoğunlukla onay verdi.

Meclis genel kurulun olağanüstü toplanmasının ardından yapılan 585 milletvekilinin katıldığı oylamada, Yunanistan'a verilmesi öngörülen üçüncü yardım paketi için 454 milletvekili "evet", 113'u "hayır" oyu kullandı. Oylamada, 18 milletvekili ise "çekimser" kaldı. Oylamada hükümette bulunan Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/CSU) bazı milletvekillerinin de olumsuz yönde oy kullandığı belirtildi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, oylamadan önce hükümet adına yaptığı konuşmada, Yunanistan için bir kez daha hazırlanan yardım programı konusunda tekrar karar vermenin kolay olmadığını söyledi.

Avro Bölgesi ülkelerinin üzerinde anlaştığı ve Yunanistan'a 86 milyar avro yardım yapılması öngörülen 3. kurtarma paketine meclisin onay vermesini isteyen Schaeuble, "Bu Yunanistan'ın ve Avrupa'nın çıkarınadır" dedi.

- Söz verdiğinin tersini yapıyor

Avro Grubu'nda, Yunanistan konusunun başından beri zor bir konu olduğuna işaret eden Schaeuble, geçen yılın sonunda kadar Yunanistan'daki ekonominin iyi bir yolda olduğunu, daha sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yerine getiremeyeceği sözler verdiğini, şimdi ise Çipras'ın söz verdiğinin tersini yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

Yeni paketle Yunanistan'da bütçe planlamasının iyileştirilmesi, iş piyasasının modernleştirilmesi ve vergilerin düzenlemesi gibi reformların planlandığına işaret eden Schaeuble, bunların bir çoğunun şimdiden Yunanistan parlamentosundan geçtiğini anımsattı.

- Garantisi yok

Herkesin Yunanistan'da bir değişim olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirten Schaueble, "Tabiki son aylardaki deneyimlerden dolayı her şeyin istenildiği gibi işleyeceğinin garantisi yok. Ancak tedbirlerin büyük bir bölümünün Yunanistan Parlamentosu'ndan geçmesinden kaynaklanan bu yeni başlangıcı bir fırsat olarak kullanılmaması sorumsuzca olur" değerlendirmesinde bulundu.

Schaeuble, bu fırsatın kullanıp kullanılmayacağının Yunanlıların kararı olacağını vurgulayarak Yunanistan'ın, programdaki taahhütlerini kararlılıkla yerine getirmesi durumunda ülkedeki ekonominin yeniden canlanacağını savundu.

Yunanistan'a yapılan yardımlar konusunda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da dahil olması gerektiğini ifade eden Schaeuble, IMF'nin borç krizinde bulunan ülkelerle olan deneyiminin önemli bulduğunu kaydetti.

- 3. kurtarma paketi bir fırsat

Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann da, krizde bulunan Yunanistan'da üçüncü kurtarma paketiyle devlet yapısının, ekonomisinin ve ülkedeki toplumunun yeniden yapılanması konusunda bir fırsat bulunduğundan dolayı buna destek verdiklerini söyledi.

Yunanistan'ın taahhüt ettiği reformları yerine getirmesi durumunda borç yükünün hafifletilmesinin de gündeme geleceğini belirten Oppermann, Sol Parti'nin yardım programına destek vermeyerek kardeş partisi Syriza'ya da zarar verdiğini öne sürdü.

- Eski borç için yeni borç alınıyor

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise, üçüncü yardım paketinin Yunanistan ekonomisine katkı sağlamadığını öne sürdü.

Eğitim, güneş enerjisi ve gemi inşa sanayisi gibi alanlara yatırımın ön görülmediğini belirten Gysi, daha çok sosyal hakların ve alım gücünün azaltıldığını kaydetti.

Üçüncü pakete karşı çıkan Gysi, "Eski borçların ödenmesi için yeni borçlar yapılıyor" ifadesini kullandı.

Gysi, Almanya'nın Yunanistan için şimdiye kadar para ödemediğini ve krizden 100 milyar avro elde ettiğini savundu.

- Alman hükümeti Avrupa karşıtı bir tutum sergiliyor

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Anton Hofreiter de, yardım paketine Alman hükümetine rağmen destek vereceklerini belirterek, "Bu onay Avrupa için bir evettir, Alman hükümetine bir 'evet' değildir" şeklinde konuştu.

Alman hükümetinin izlediği politikayla Avrupa'daki birlikteliğe zarar verildiğini savunan Hofreiter, Yunanistan ile yapılan müzakerelerde Almanya'nın popülist ve Avrupa karşıtı bir tutum sergilediğini belirtti.

Hofreiter, Yunanistan'ın bu borç yükünü kaldıramayacağının bilindiğini, ancak Alman hükümetinin bu gerçeği söyleyemediği şeklindeki görüşünü de yineledi.

Brüksel'de geçen hafta toplanan AB ülkelerinin maliye bakanları Yunanistan'a Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) 86 milyar avro değerinde üçüncü yardım paketinin verilmesi konusunda anlaşmıştı.

Üçüncü kurtarma paketinin yürürlüğe girmesi için bazı AB üyesi ülkelerin parlamentolarından onaydan geçmesi gerekiyor.

Kaynak: AA