'Aileler Çocuklarının Üniversitede Okurken Çalışmasını Uygun Buluyor'

Online araştırma şirketi DORinsight'ın araştırmasına göre, ailelerin yüzde 80'i üniversiteyi kazanan çocuğunun okul saatlerinin dışında çalışmasını uygun buluyor.

DORinsight, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gerçekleştirdiği araştırmada, ağırlıklı olarak tercih edilen üniversite tiplerini, ailelerin konaklama tercihlerini ve ayırdıkları yıllık bütçeleri ortaya koydu.

Katılımcıların yüzde 87'sinin çocuklarının üniversiteyi kazandığını belirttiği araştırmaya göre, üniversitelilerin yüzde 88'i istediği bölümde, yüzde 12'si ise isteğinin dışında bir bölümde eğitim alacak.

Üniversiteyi kazananların yüzde 44'ü bir devlet üniversitesinde okumak için ailesinden uzakta bir şehre giderken, yüzde 30'u ailesiyle aynı şehirde olan bir devlet üniversitesinde, yüzde 16'sı ise ailesiyle aynı şehirdeki bir özel/vakıf üniversitesinde eğitime başlayacak. Ailesinden farklı şehirde özel/vakıf üniversitesine gideceklerin oranı yüzde 7, yurt dışında özel üniversiteye gideceklerin oranı ise yüzde 3 oldu.

Araştırma, özel okula ya da devlet üniversitesine gitseler de daha masraflı bir eğitimin başladığı üniversite hayatıyla birlikte ailelerin çocuklarının iş hayatına başlamasını istediğini gösterdi. Çocuğu üniversiteye başlayacak ailelerin yüzde 80'i çocuklarının okul saatleri dışında çalışmasını uygun bulduğunu ifade etti. Hem harçlıklarını kazanacakları hem de çalışma hayatına ilk adımlarını atacakları bu tecrübeye ailelerin yüzde 20'si sıcak bakmadığını bildirdi.

- Okul bütçesi yıllık 11-25 bin lira arasında

Çocuğunu yurt dışında bir üniversiteye gönderecek ailelerin yüzde 55'inin tercihi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oldu. Üniversiteyi yurt dışında okuyacakların yüzde 36'sı Avrupa ülkelerindeki, yüzde 9'u ise Türki cumhuriyetlerdeki okulları tercih etti.

Çocuğunu özel bir üniversitede okutmaya hazırlanan katılımcıların yüzde 59'u yıllık 11-25 bin lira arasında bir bütçe ayıracaklarını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 21'i 5-10 bin lira, yüzde 20'si ise 26-50 bin lira arasında bir bütçeyi bu dönemde çocukları için ayıracaklarını ifade etti.

Çocuğunu şehir dışına ya da yurt dışına gönderecek ailelerin yüzde 31'i çocuklarının bir evde kalmasını istediği yönünde görüş bildirdi. Ailelerin yüzde 29'unun tercihi devlet yurdu, yüzde 20'sinin tercihi ise özel yurtta tek kişilik oda oldu.

Çocuğunun özel yurtta iki kişilik ya da daha fazla kişiyle kalabileceğini söyleyen ailelerin oranı yüzde 14 olurken, yüzde 6'sı ise çocuklarını akrabalarının yanında kalmasını istediğini belirtti. Çocuğu kendisi ile aynı şehirdeki bir üniversiteye gidecek ailelerin yüzde 83'ü, farklı bir şehirde üniversite kazanması halinde çocuğunu göndereceğini belirtirken, yüzde 17'si göndermeyeceğini kaydetti.

Kaynak: AA