Vali Ve Başkan'dan Sitem Açıklaması Çini Festivali'nde Çiniciler Odası Başkanı Neden Yok?

Kütahya Çiniciler Odası Başkanı’nın, belediye tarafından organize edilen Çini, Termal, Kültür-Sanat ve Turizm Festivali’ne katılmaması tepkiyle karışandı.

Vali Ve Başkan'dan Sitem Açıklaması Çini Festivali'nde Çiniciler Odası Başkanı Neden Yok?
Belediye Başkanı Şerif Yılmaz ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, etkinliği davet edilmesine rağmen çinici esnafı ve oda başkanının katılmamasına bir anlam veremediklerini dile getirdiler.

Kütahya Çini, Termal, Kültür-Sanat ve Turizm Festivali’nin önemine dikkat çeken Vali Şerif Yılmaz, "Bizim kültürümüz Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren bu coğrafyada hakim oldu. İlk çadırımızı Kütahya’nın Domaniç ilçesinde kurduk. Bizler o kültürün mirasçılarıyız. Bugün burada ’Çini, Kültür, Sanat Festivali’ düzenliyorsak işte o gün temelleri atılan kültürün yansımasını bugün insanlarla, insanlık alemiyle paylaşmak istiyoruz. Yoksa burada sadece sabahtan akşama şarkı söylensin, festival panayır havasında geçsin diye değil" dedi.

Vali Yılmaz, Kütahya Çini, Termal, Kültür-Sanat ve Turizm Festivali’ne davet edildiği halde katılmayan Çiniciler Odası Başkanına da tepki gösterdi. Sivil Toplum Kuruluşlarına da seslenen Yılmaz, "Siz projeyi getirin, biz Devlet olarak her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

Vali Şerif Yılmaz, "Kütahya çininin başkenti. İlimizde yaklaşık 5 bin ila 6 bin arasında vatandaşımız geçimini bu meslek sayesinde sağlıyor. Kütahya yeterince anlatılmıyor, çinimiz tanıtılmıyor diye şikayetçi olanlar bugün burada değiller. Çiniciler Odası Başkanı çininin adının duyurulması için düzenlenen bu festivale katılmadı, bugün aramızda değil. Biz Kütahya’nın tanıtımı için programlar yapmaya çalışıyoruz. Tanıtım programlarını özellikle Sivil Toplum Kuruluşları’nın üstlenmesi gerektiğini defalarca söyledik. Dışarıya aktarılması için Sivil Toplum Kuruluşları’nın öncülük etmesi lazım, biz devlet olarak destek verelim dedik.Demek ki bazı yerler bazı başkanlıklar maalesef birilerine paye vermek için yapılıyor. Bu millete hizmet etmek için kullanılacak makamlar birilerine bir yerlere geldiği zaman itibar edilsin diye kullanılıyor demek ki, ben başka anlam veremiyorum. Biz bugün burada çiniyi tanıtacaksak çinicilerin burada olması lazımdı. Meslek örgütünün kendi insanlarına, kendi üyelerine hizmet etmesi gerekir. Biz burada çiniyi tanıtalım diye festival düzenliyorsak en başta onların koşması lazım. Bu programları onların yapması lazım. Birilerine yaranıp, belli makamlara ulaşmak için şikayetlerini ya da desteklerini iletmek için başkanlık yapılmaz. Başkanlık, valilik de dahil olmak üzere mensubu olduğu ülkeye, millete hizmet için kullanılır. O hizmet ne kadar gerçekleştirilirse o kadar başarılı olur, o kadar o makamın hakkını verirsiniz. Siz de milletten o hizmetin hüsnü kabulünü çok rahat görürsünüz" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da, çinici esnafı ve oda başkanının etkinliğe katılmamasına bir anlam veremediğini ifade etti.

(EFE)
Kaynak: İHA