Temmuz'da Küresel Petrol Arzı Düştü

Küresel petrol arzı, temmuzda bir önceki aya göre günlük 600 bin varil düşüşle 96,6 milyon varile geriledi.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol arzı, temmuzda 31,79 milyon varil oldu. Üretimin üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasında Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin rekor seviyelerde üretim yapması etkili oldu. Temmuz'da İran'ın petrol üretimi de P5+1 ülkeleriyle yaptığı tarihi anlaşma sonrasında arttı. Libya, Katar ve Nijerya'da ise üretimde düşüş gözlendi. OPEC'in en çok üretim yapan ülkesi Suudi Arabistan'ın petrol arzı, temmuzda, hazirandaki günlük 10,48 milyon varil rekor üretim seviyesinden sonra günlük 10,4 milyon varile geriledi. Yaşanan düşüşlere rağmen, OPEC'in temmuz ayındaki toplam petrol üretimi geçen yılın ortalamasına göre günlük 1,3 milyon varil fazla gerçekleşti.

Bu yılın son çeyreğinde OPEC ham petrolüne olan talebin üçüncü çeyreğe göre günlük 650 bin varil artışla günlük 30,6 milyon varil olması bekleniyor. Küresel petrol talebinde beklenen artış ve OPEC dışı ülkelerdeki düşük üretimden dolayı, 2016'da OPEC petrolüne olan talebin bu yılın ortalamasına göre günlük 1,4 milyon artışla 30,8 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.

Temmuz'da küresel petrol arzı, OPEC dışı ülkelerdeki düşen üretimle bir önceki aya göre günlük 600 bin varil gerileyerek günlük 96,6 milyon varil oldu. OPEC dışı arz üretimi ise ABD'deki yavaşlayan üretim ve Kuzey Denizi'ndeki mevsimsel bakımdan dolayı, temmuzda bir önceki aya göre günlük yaklaşık 600 bin varil düşüşle 58,1 milyon varile indi. OPEC dışı arz üretiminin 2016'da günlük 200 bin varil inerek günlük 57,9 milyon varil olacağı tahmin edildi.

Küresel petrol talebi tahmini bu yıl için günlük 94,2 milyon varil, 2016 için de günlük 95,6 milyon varile yükseldi. 2016'da en yüksek talep günlük 24,53 milyon varille Amerika kıtasından beklenirken, Asya günlük 24,18 milyon varille ikinci sırada yer alıyor. Avrupa ise günlük 13,53 milyon varille küresel petrol talebine en büyük üçüncü katkıyı yapacak.

Kaynak: AA