Açlık Grevindeki Filistinli Tutuklular İçin Fetva

Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin'in, İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutukluların "zorla beslenmeye" karşı direnmelerinin "caiz" olduğu yönünde fetva verdiği belirtildi.

Filistin Fetva Kurulunun internet sitesinde yayımlanan fetvada, "İşgal hapishanelerindeki tutuklular, meşru insani haklarını elde etmek için başka yol bulamamaları halinde 'zorla beslenmeye' karşı direnebilirler. Dolayısıyla, özgürlüğü için 'zorla beslenmeye' direnen tutuklulardan hayatını kaybedenler, Allah'ın izniyle 'şehit' sayılırlar" denildi.

İsrail hapishanelerinde adil talepleri elde etmek üzere "işgale karşı direnme" çeşitlerinden biri olan açlık grevine başvurulduğu ifade edilen açıklamada, "Bu da Kur'an-ı Kerim ayetlerinin işaret ettiği meşru cihattandır" değerlendirilmesinde bulunuldu.

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da, Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı.

İsrail hapishanesinde 56 günden bu yana açlık grevi yapan "idari tutuklu" Muhammed Allan için uygulanması gündemde olan yasa, Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA