Diyabetik Çocuklar Kampı, Aygaz'ın Desteğiyle 23. Defa Düzenlendi

Türkiye'nin ilk sağŸlık kamplarından biri olan Diyabetik LJocuklar Kampı Aygaz'ın desteğŸiyle bu yıl 23. kez düzenlendi.

Aygaz tarafından yapılan açıklamaya göre, Aygaz'ın 11 yıldır destek verdiğŸi kamp, İstanbul ǜniversitesi LJocuk SağŸlığŸı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi LJocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ile LJocuk ve Adolesan Diyabetikler DerneğŸi tarafından gerçekleşŸtirildi.

Türkiye'nin çocuklara yönelik ilk sağŸlık kamplarından biri olma özelliğŸini taşŸıyan kamp, 28 Haziran - 4 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapıldı. Kampa katılan çocuklar, diyabetle yaşŸamayı öğŸrenirken aynı zamanda yeni dostluklar kurdu. 8-18 yaşŸ arasındaki diyabetik çocukları buluşŸturan kamp, diyabetle mutlu yaşŸamanın mümkün olduğŸunu göstermeyi, çocukların kendilerine güven duymalarını ve dostluklar kurmalarını hedefliyor.

Kampta bu yıl da çocuk diyabetinde uzman profesörler, doçent ve uzman doktorların yanı sıra, hemşŸireler, diyet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve spor eğŸitmenleri gönüllü olarak görev yaptı. LJocuklara, hipo ve hiperglisemi nedenleri, klinik bulguları, alınacak önlemler, kan ve idrarda glikoz keton bakılması, insülin tipleri, etki özellikleri, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışŸkanlığŸı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni, diyabetin komplikasyonları konusunda bilgiler aktarıldı.

Kampta ayrıca, diyabette takip kriterleri ve izlemenin önemi konusunda uygulamalı ve teorik bilgilendirmeler yapıldı. Bir yandan eğŸitim alan çocuklar, diğŸer taraftan yeni arkadaşŸlıklar kurarken birlikte eğŸlenmenin ve öğŸrenmenin mutluluğŸunu yaşŸadı. Daha önceki senelerde kampa katılanların bir kısmı bu yıl gönüllü olarak çocuklara hizmet verdi.

- LJocuklardan modern dans gösterisi

Diyabetik LJocuklar Kampı'nda çocuklar, eğŸitimlerin ardından modern dans gösterisi sergiledi. Mavi Dans Bale ve Dans Kursu tarafından verilen eğŸitimlerin ardından, 3 temmuzda gösterilerini yapan çocuklar, önceki yıllarda havacılık, tiyatro ve ralli eğŸitimleri almışŸtı.

İstanbul ǜniversitesi LJocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, LJocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ǖğŸretim ǜyesi ve LJocuk SağŸlığŸı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rüveyde Bundak, 11 yıldır projeye destek veren Aygaz'ın Türkiye'nin en eski sağŸlık kamplarından biri olan Diyabetik LJocuklar Kampı'nın bir parçası olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

23 yıldır aynı uzman ekibin görev yaptığŸı ve herkesin gönüllü olarak çalışŸtığŸı kampta çocuk diyabetinde uzman üç profesör, bir uzman doktor, iki asistan doktor, dört hemşŸire, üç diyet uzmanı, bir psikolog, bir psikiyatrist ve iki spor eğŸitmeni bulunuyor.

Birçok sağŸlık kampı için örnek teşŸkil eden Diyabetik LJocuklar Kampı, 23 yılda yaklaşŸık 2 bin çocuğŸu konuk etti. Kampa Antalya, Diyarbakır ve Edirne gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinden ve Azerbaycan'dan katılan doktor, hemşŸire ve diyetisyenler daha sonra kendi bölgelerinde ve ülkelerinde de benzer kamplar kurdu.

Kaynak: AA