EBRD'den Yenilikçi Atık Geri Dönüşümüne 125 Milyon Dolar

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'de atıkların en aza indirilmesi, sanayi, endüstriyel tarım ve belediyelerde kaynak verimliliğinin artırılması amacıyla yapılacak yatırımlar için 125 milyon dolar destek sağlanacağını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, atık yönetiminde etkili bir dönüşümün sağlanması ve daha rekabetçi, kaynak-verimli bir sirküler ekonomiye doğru gelişimi desteklemek amacıyla Sıfıra Yakın Atık Girişimi Programı onaylandı.

Program kapsamında atık geri dönüşüm altyapısı, biyokütle ve biyogaz tesislerini, ambalaj atığı azaltan teknolojileri ve enerji yoğunluklu sektörlerde alternatif yakıtların kullanımını amaçlayan yenilikçi yatırımlar finanse edilecek.

Program kapsamında 12 yatırımcıya toplam 125 milyon dolar finansman sağlanacak. EBRD'nin fonları, düşük karbon teknolojilerini ve sera gazı salınımını düşürmeyi teşvik eden ve İklim Yatırım Fonu'nun bir destek penceresi olan Temiz Teknoloji Fonu'ndan alınacak 20 milyon dolar ile programın finansmanı tamamlanacak. Avrupa Birliği de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında 2 milyon dolarla atığın en aza indirilmesi, ürün yaşam döngüsünün değerlendirilmesi ve atıktan enerji üretimi imkanlarını göstermek amacıyla geliştiricilere teknik danışmanlık sağlamak için destek verecek.

EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Sıfıra Yakın Atık Girişimi ile Türkiye'deki sirküler ekonomiyi geliştirmeyi ve sürdürülebilir atık yönetimini başlatmayı amaçladıklarını belirtti. Marquet, "Ortaklarımız ve Temiz Teknoloji Fonu ile AB-Türk işletmelerini ve belediyeleri, atığı en aza indirme programını geliştirme noktasında teşvik edeceğiz. Bunu finans ve danışmanlıkla destekleyeceğiz. İnanıyorum ki birlikte diğer şirketlerin de takip edeceği örnekler oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

Yeni projenin ilham kaynağı olarak, Şişecam ile EBRD'nin birlikte yürüttüğü ve başarılı sonuçlar veren, cam üretimi için madenden elde edilen ham madde yerine atık cam kırıklarının kullanılmasını amaçlayan proje gösterildi.

Kaynak: AA