Distanbul, 3 Bin 499 Çift Ayakkabıyı Geri Çağırdı

İstanbul ayakkabı firması "Distanbul Ayakkabı Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti", bu yılın nisan-mayıs aylarında sattığı toplam 3 bin 499 çift erkek ve kadın ayakkabısını sağlığa zararlı boyar madde riskine karşı geri çağırdı.

Şirketin bazı gazetelerde yer alan ilanına göre, nisan-mayıs aylarında, şirketin Küçükbakkalköy'deki mağazasında satışı yapılan, ürün kodları belirtilen, kadın sandalet, kadın ve erkek ayakkabılarından oluşan toplam 3 bin 499 ürün, İthalat Tebliği (İthalat/2015/1) kapsamında sağlığa zararlı boyar madde içerme riski üzerine geri çağrıldı.

Buna göre sağlığa zararlı boyar madde içerme riski bulunan ürünleri satın alanların, almış aldıkları ürünleri satış belgeleriyle birlikte 15 gün içerisinde "Ali ay sok. 13/A Küçükbakkalköy, İstanbul" adresine iade etmeleri gerekiyor. Teslimler doğrudan yapılabileceği gibi kargoyla da yapılabilecek ve ürün ile kargo bedeli şirket tarafından geri ödenecek.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Distanbul Ayakkabı Dağıtımı San. ve Tic. Ltd. Şti Müdürü Mustafa Atila Ülkümen, Avrupa ülkelerinden yaptıkları ithalat sırasındaki testlerde 44 çift ayakkabıda sağlığa zararlı azo boya tespit edildiğini, test sonucu söz konusu ayakkabılarda bulunan azo boya oranının sınır olan 30 pp'nin çok az üzerinde olduğunun belirlendiğini söyledi.

Bunun üzerine azo boyar madde tespit edilen ürünlerin menşeine iade edildiğini anlatan Ülkümen, yapılan ithalatta bu ayakkabılara benzerlik gösteren başka ayakkabı bulunmadığını ifade etti. Mevzuat gereği azo boyar madde tespit edilen eşyaya benzer özellik gösteren ya da aynı üreticiye ait ürünlerin test edilmesi gerektiğine işaret eden Ülkümen, şunları kaydetti:

"Yani derisi, malzemesi ya da üreticisi aynı olan ürünlerin herhangi bir riske karşı test edilmesi gerekiyor. Ancak, İstanbul Tekstil Ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İTKİB) uygulaması böyle değil. İTKİB, beyannamedeki diğer bütün ürünleri de teste tabi tutmak istiyor. Yani bunu bütün beyannameye uyguluyor. Ancak beyannamede ayrı deriden yapılmış ya da aynı üreticiden gelen başka ürün yok. Bu İTKİB'in bize göre yanlış bir uygulaması. Bir beyanname içerisinde dünya kadar ayakkabı getiriyorsunuz ve İTKİB bunların hepsini kontrol etmek istiyor. Biz bunların test sonuçlarından hiç bir şey çıkmayacağına eminiz çünkü mahreçte zaten test ettiriyoruz, ama kanuni hakkımızı kullandık ve beyanname kapsamında bulunan ve satılan bütün ürünleri geri çağırdık."

-"Zehirli ayakkabı korkusu ithalatı durdurmak için yayılıyor"

Basında yer alan "zehirli ayakkabı" ifadelerini doğru bulmadığını savunan Ülkümen, Türkiye'de girişi yasak ve sağlığa zararlı olarak tespit edilen maddelerin dünyada da istenmeyen maddeler olduğunu ancak, bu kimyasalların ayakkabıdan insan vücuduna girişinin kolay olmadığını söyledi.

Ülkümen, "Bu kimyasalların kısırlığa etkisi olduğu biliniyor. Söz konusu kimyasalın da ayakkabıdan vücuda geçmesi ancak ter vasıtasıyla olur. Sağlığa zararı dokunacak kadar kimyasal alınması için de o ayakkabıyı 500 yıl her gün giymeniz ya da doğrayıp kaynatıp çorba olarak içmeniz gerekir. Yoksa normal bir temasla vücuda girecek bir madde değil. Zehirli ayakkabı korkusu da ithalatı durdurmak için yayılan bir PR" değerlendirmesinde bulundu.

-Azo boyar madde içeren eşyalar bertaraf ediliyor

Konuya ilişkin "İthalat Tebliği hükümlerine göre uygulanmakta olan riske dayalı denetim sistemine (RDDS) ilişkin uygulama usul ve esaslarına" göre, risk değerlendirmesi yapılarak numune alınması aşamasında, alınan numunenin temsil ettiği eşya (Düzenlenen çeki listesinden hareketle alınan numune ile aynı özellikleri taşıyan eşya) numune alma tutanağı ve RDDS'de doğrudan temsil edilen eşya olarak değerlendiriliyor. Risk değerlendirmesi yapılarak numune alınan ve azo boyar madde tespit edilen eşya ile benzer özellik gösteren bir başka ifade ile aynı ürün grubu içinde yer alan eşya, (numune alınan beyannamede olmak kaydı ile ve aynı ihracatçıdan ithal edilen eşya) ise " dolaylı temsil edilen eşya" olarak belirtiyor. Alınan numunenin test sonuçlarının ilgili mevzuata göre uygun olmadığı durumda (kirli) anılan eşyanın doğrudan ve dolaylı temsil ettiği eşyalara ilişkin bilgiler "https://ebirlik.org" internet sayfasında "Azo Boyar Madde İçeren Eşyalara Ait Ön Tespit ve Duyurular" başlığında duyuruluyor.

Duyurusu yapılan eşyalardan doğrudan veya dolaylı temsil edilen eşyalar, gözetim şirketi nezaretinde bertaraf ediliyor ve geçerli bertaraf belgeleri İTKİB'e ibraz ediliyor.

Kaynak: AA