Ukrayna'da 2. Dünya Savaşı'nın Kurbanları Anıldı

İkinci Dünya Savaşı'nın Ukraynalı kurbanları, bu yıl ilk kez ilan edilen 8 Mayıs Anma ve Uzlaşma Günü dolayısıyla parlamento genel kurulunda anıldı. Ukrayna Parlamentosu genel kuruluna temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katıldı.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, hükümet üyeleri ve yabancı diplomatik misyon şeflerinin katıldığı genel kurulunda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya yöneticilerinin Ukraynalılar olmadan da 2. Dünya Savaşı'nı kazanmış olacaklarına ilişkin açıklamalarının Ukraynalıları üzdüğünü belirtti.

Poroşenko, hiç kimsenin Naziler üstünden kazanılan zaferi kendi tekeline alamayacağını ifade ederek, "Hiç kimsenin, Nazizm üzerinden kazanılan zaferi tekeline almaya hakkı yoktur, hele emperyalist politikaları için bir özür olarak hiç kullanamaz" ifadesini kullandı.

Rusya yöneticilerinin Ukraynalılar olmadan da 2. Dünya Savaşı'nı kazanmış olacaklarına ilişkin üzücü açıklamasının Ukrayna halkını şoke ettiğini ifade eden Poroşenko, "Ukrayna ve Ukrayna halkı olmadan 2. Dünya Savaşı'nda galip gelmek mümkün değildi" diye konuştu. Poroşenko, 2. Dünya Savaşı'nda çeşitli bilgilere göre, 8 ile 10 milyon arasında Ukraynalının hayatını kaybettiğini kaydederken, ayrıca 2 milyondan fazla Ukraynalının da Naziler tarafından çalıştırılmak üzere Almanya'ya götürüldüğünü dile getirdi.

Poroşenko, Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetlerinin yarısından fazlasının Ukrayna topraklarında mücadele ettiğini ve bu topraklarda bozguna uğratıldığını hatırlatarak, Kızılordu safında kendi dedesi de dahil 6 milyon Ukraynalının Nazizme karşı savaştığını anlattı. Poroşenko, ayrıca 2. Dünya Savaşı'nda kazanılan zafere yaptığı büyük katkıdan dolayı Ukrayna'nın, 1945 yılında Birleşmiş Milletler'in kurucu ülkeleri arasına dahil edildiğini de vurguladı.

    Ayrıca geçen seneden beri devam eden doğudaki çatışmalarda 1675 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini kaydeden Poroşenko, "Her ne kadar benim barış planıma eleştiriler olsun, bu yoldan (krizi barışçıl yolla çözme) geri dönmeyeceğim, çünkü Ukrayna ve insanlar için çok büyük bir sorumluluk hissediyorum" ifadesini kullandı. Poroşenko, ülkesinin Minsk mutabakatına her zaman sadık kaldığını ve bundan sonra da üstlendiği yükümlülükler çerçevesinde söz konusu mutabakata riayet edeceğini vurguladı.

    Poroşenko'nun konuşmasının ardından, 2. Dünya Savaşı yıllarında ve 2014-2015 yıllarında doğudaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Poroşenko, daha sonra parlamento genel kurulunda bulunan Nazizme karşı mücadele eden Ukraynalı gaziler ve o dönemde Sovyetler'e karşı savaşan Ukrayna İsyancı Ordusu mensuplarıyla bir süre sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

    Kaynak: AA