Bilim, Müze, Doğa, Tarih Ve Eğitim Park Projesi'nin Temeli Atıldı...

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi’nin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hikmet Koçak ve Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından atıldı.

Bilim, Müze, Doğa, Tarih Ve Eğitim Park Projesi'nin Temeli Atıldı...
AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Zehra Taşkesenlioğlu ve İl Başkanı Fatih Yeşilyurt ile çok sayıda davetlinin katıldığı Ilıca yolu üzerinde bulunan alandaki temel atma törenine, öğretim üyeleri ve öğrenciler de iştirak etti.

ÜRETİM VE BİLİM AKSI DOĞUYA KAYIYOR

Erzurum’u dünyanın marka şehirlerinden birisi haline getirecek projenin temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Erzurum’un köklü bir üniversite şehri olduğunu anlattı. Güllüce, Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli Medrese’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin kurulmasından 600 yıl önce var olduğunu vurguladı. Dünya’da bilimsel ve ekonomik alanda doğuya doğru bir kayışın olduğuna dikkat çeken Bakan Güllüce, "Ulaşım aksı dünyada doğuya doğru kayıyorsa, ekonomi aksı, iletişim ve üretim aksı doğuya doğru kayıyorsa, Erzurum da bilgide doğuya doğru kayışın ve doğunun merkezi oluşun başlangıcını yapar. Bu millet bilimde, teknolojide kalkınmada birçok yeri rahatsız edecek. Şehirler, ürettikleri oranda güçlü olurlar. İklim sebebiyle bu topraklar yeterince üretemiyor ama iklimine uygun şeyler üretmesi mümkün. Bunlardan biriside bilgidir. Nasıl geçmişte bilgi ve hikmet buradan batıya gittiyse, yeniden buradan bilgi ve hikmet batıya doğru gider, Avrupa’ya doğru gider Amerika’ya gider." dedi.

ERZURUM’A YAKIŞIR BİR PROJE

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da konuşmasında, Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi’nin Erzurum’a yakışır bir proje olduğunu vurgulayarak, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten bölgesel, bölgemize hitap eden bir proje. Hatta etrafımızdaki komşu ülkelerinin üniversiteleriyle de ciddi iş birliklerinin yapılabileceği bir proje. O bakımdan, Erzurum’a yakışır projenin Erzurum’un büyümesine ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

ERZURUM’U, AVRUPA’NIN CAZİBE MERKEZİ YAPIYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, temel atma töreninde yaptığı konuşmada bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum’un bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan kapısıyla günümüzde metropol şehirlerle yarışır hale geldiğini açıkladı.

Erzurum’un, dünya coğrafyasında daha tanınabilir hale gelmesinin bilimsel ve kolektif ortaklıklar, tanıtım, turizm ve paylaşma kültürüyle mümkün olduğuna işaret eden Başkan Sekmen, "İnovatif düşünce ve bilimsel ortaklıklar günümüzde başarının temel anahtarıdır. İşte bu düşünceden hareketle Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bilim, ilim ve irfan yuvası Atatürk Üniversitemiz ile birlikte bir güç birlikteliği yaptık. Bu samimiyet, özveri ve Erzurum paydasında buluşma olgusu beraberinde bu muhteşem projeyi getirdi." dedi.

ERZURUM, TÜRKİYE VE DÜNYA TARİHİ İÇİN BİR PROJE OLUŞTURDUK

Bilim adamlarımızın katkısıyla Erzurum, Türkiye ve Dünya tarihi için bir proje oluşturduklarını vurgulayan Başkan Sekmen, "Şehrimiz ve bölgemizin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik potansiyelini artırmak amacıyla kalıcı faydaya dönüştürülecek olan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı ile Avrupa’nın cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla 2023 Yeni Türkiye vizyonuna uygun olarak tasarlanan bu proje, Erzurum’a, bölgemize, Türkiye ve Dünya’ya yeni bir ufuk kazandıracak." şeklinde konuştu.

BU PROJEYLE YENİ BİR TARİH YAZACAĞIZ

Konuşmasında projenin içeriğiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Sekmen şunları söyledi; "Bu dev projeyle birlikte Erzurum’a; Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi, Deprem Eğitim Araştırma Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları, Olimpiyat Meydanları, Ay Ada, oyun alanları, Yeşil Heykeller, Türkiye Bahçeleri ve Biyoçeşitlilik Parkı’nın oluşturulacağı bir Doğa Parkı, etkinlik atölyeleri ve sınıflar, engelli eğitim merkezi, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulacağı bir Eğitim Parkı, yüksek donanımlı bir Kongre ve Fuar Parkı, tüm dünya çocukları ve gençlerin yer alacağı Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi yapılacak. Dünya’nın ilk tarih duvar müzesinde 111 bin 111 adet taşla yeni bir tarih yazacağız. Allah’ın izni, sizlerin de destek ve duasıyla bu dev projeyi inşallah tamamlayacağız."

PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’a ile projede emeği geçen tüm bilim adamları ve paydaşlara teşekkür eden Başkan Sekmen, Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı’nın hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmalardan sonra Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı’nın temeli, programa katılan davetliler tarafından beraberce atıldı.
Kaynak: İHA