Şizofreni Tedavisinde Sahne Tozu Terapisi

Amasya’da sahneye çıkan Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi hastaları, zeybek oynayıp, koro halinde sevilen şarkı ve türküleri seslendirdiler.

Şizofreni Tedavisinde Sahne Tozu Terapisi
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Recep Akyılmaz Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nin çoğunluğu şizofreni tedavisi görüp ‘danışan’ diye adlandırılan hastaları ile doktor, güvenlik görevlileri ve diğer personelinden oluşan ekibi, Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen bahar şenliğinde seslendirdikleri eserlerin yanı sıra tiyatro oyununda da hünerlerini sergilediler.

Bekçi rolünü oynayan hastalardan Zeynel Abidin Yıldız, “Tiyatroyu seve seve yapıyorum. Hatta böyle doğaçlama filan kendimden de bir şeyler katmak istiyorum. Zor bir yanı yok. Ezberi yaptıktan sonra gerisi kolay” dedi.

9 yıldır tedavi gördüğünü belirten 26 yaşındaki Yıldız, "Hepsinin alkışları, güler yüzü, bizi izlemesi beni çok duygulandırdı. Mutlu oldum, Sevindim” diye konuştu.

Merkezde psikiyatri hastalarının ilaç tedavisinin yanı sıra diğer tedavi metotlarını da uyguladıklarını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nadide Gürses, “Rahatsızlığa bağlı biraz sosyal izolasyon oluyor ister istemez. Sonuçta böyle sosyal etkinliklerle birlikte hastalarımız sağlıklı yanlarını göstermiş oluyorlar. Bu da öz güvenlerini artırıyor. Tabi ki tedavi edici yönü var. Sadece ilaç vermek, belirtileri yatıştırmak yerine toplum içine de katmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu ve eşi Ülker Seyitoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay ile eşi Seçgin Artunay, İl Sağlık Müdürü Mehmet Rüştü Ertosun ile Halk Sağlığı Müdürü Öner Nergiz ile diğer yetkililerinde katıldığı etkinlikte konuşan Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Faruk Tonga da, “Dünyanın her yerinde ruh sağlığı bozulmuş hastaların öldürüldüğü, yakıldığı, türlü işkencelere tabi tutulduğu 1300’lü yılların başında Amasya’da Bimarhane açılmış ve burada müzikle rehabilitasyon tedavisi başlamıştır. Ancak 19. yüzyıl sonlarında bu tedavi şekli terk edilmiş, günümüzde ise bu tür hastalarda modern tedavi şekli olarak yeniden keşfedilmiştir” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe destek olan sinema salonu işletmecisi İlhan Kabakçı’ya plaket verdikten sonra ekiptekileri kutlayıp, günümüzde engellilere ve ruh sağlığı hastası vatandaşlara yönelik hizmetler sunulduğuna değinen Vali Çomaktekin de ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hareket eden bir sosyal devlet anlayışının olduğunu söyledi.



Şizofreni hastalığını anlatan Recep Akyılmaz Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi yöneticisi Ali Faik Kaya da, şöyle konuştu:

“Hastalıkların en insanisidir. Çünkü sadece insanda gözükür. Herhangi bir hayvanda gözükmez ve en insan dışısıdır. Çünkü insanı insanlıktan çıkarabilir. Çok ciddi boyutlara gelebilir. Hayat boyu süren bir hastalık olarak kabul edilir. Doğru ve düzenli tedaviyle tabi ki kontrol altına alınabilir.”
Kaynak: İHA