Suriye Sınırında Kaçakçılara Geçit Yok

Suriye sınırındaki Hatay'da arttırılan güvenlik ve denetim faaliyetleriyle kaçakçılıkla mücadelede büyük başarı elde edildi.

Suriye Sınırında Kaçakçılara Geçit Yok
Vali Ercan Topaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırda yasa dışı geçişe izin verilmediğini belirterek, bu konuda ciddi tedbirler alındığını söyledi.

Önceki yıllarda akaryakıt kaçakçılığının çok yoğun yapıldığına, bununla mücadele konusunda eylem planı hazırlandığına dikkati çeken Topaca, şunları dile getirdi:

"O çerçevede daha önce başlatılan uygulamaları biz de devam ettirdik. 2014'te yaklaşık 11 milyon litre kaçak akaryakıt ele geçirildi, tedbirler yoğunlaştırıldı. Bugün itibarıyla akaryakıt kaçakçılığının sıfırlandığını söyleyebiliriz. 2015'in ilk 4 aylık döneminde il genelinde ele geçirilen yakıt miktarı 10 bin litre civarında. 10 milyon litrelerden 10 bin litrelere düştü. Bunu aya böldüğünüzde 2 bin 500 litre ediyor ki bu, çok cüzi bir rakamdır. Bu anlamda akaryakıt kaçakçılığının ortadan kalktığını söyleyebiliriz."

Ercan Topaca, sigara kaçakçılığıyla mücadelede de özel eylem planı hazırladıklarını kaydederek, çok yönlü çalışma yürütüldüğünü vurguladı.

"Sınırdaki girişlerin kontrol edilmesinden tutun da çarşıda, pazarda, seyyar tezgahlarda satılan sigaralar da dahil olmak üzere çok yoğun tedbirler uyguladık" diyen Topaca, birçok kurumun denetim ve kontrol faaliyetlerine dahil edildiğini, polis ve jandarma başta olmak üzere, hudut birlikleri, vergi dairesi ve ilgili birimlerle denetimlerin sıklaştırıldığını anlattı.

Topaca, 4 aylık dönemde 2 milyon paketin üzerinde sigara ele geçirildiğine işaret ederek, şu bilgiyi paylaştı:

"Sigara kaçakçılığının azaldığını, bandrollü sigara satışlarının artması ya da azalmasından anlıyoruz. Bu denetim faaliyetlerinin artmasından dolayı, bandrollü sigara satışlarında çok ciddi miktarda artış olduğunu tespit, takip ediyoruz. Aynı şekilde akaryakıt kaçakçılığında da aynı durum söz konusudur. Lisanslı akaryakıt istasyonlarındaki satış oranı, denetim çalışmalarımıza bağlı paralel şekilde hızla artmıştır. Kaçakçılık arttıkça, kaçakçılık ortamı bulundukça tersine işleyen sistemle, akaryakıt istasyonlarındaki veya bandrollü sigara satışı yapan iş yerlerindeki satışlar da düşmektedir."

- "Sınırda 9 bin 900 kişi yakalandı"

Hayvan kaçakçılığıyla ilgili de önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Topaca, bu konuda "sıfır tolerans"la çalıştıklarını çünkü getirilen ve götürülen her hayvanın ülkenin milli bütçesinin kaybı olduğunu belirtti.

İnsanların sınırdan yasa dışı geçişleri konusunda da ciddi tedbirler aldıklarına işaret eden Topaca, "2. Hudut Alay Komutanlığı birlikleri, sınırdaki bütün noktalarda mümkün olduğunca çok yoğun denetim yapıyor. Sınırdan kimsenin rastgele geçmesine izin vermiyoruz. Yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş-çıkış yapmak isteyen haftalık yaklaşık bin 500 kişiyle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 47 bin kişi, Türkiye-Suriye sınırından geçmek isterken yakalandı. Bu yıl ilk 4 aylık dönemde 9 bin 900 kişi sınırda bir şekilde yakalanıp, kendi ülkelerine iade edildi" bilgisini verdi.

Topaca, Hatay'ın huzuru ve güvenliğinin her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayarak, seçimlerin de sağlıklı ortamda yürütülmesi için her türlü tedbirin alındığını ifade etti.

- Hendekli ve tel örgülü önlem

"Ülkenin bütçesinde olumsuz etki yapacak kaçakçılık faaliyetinin her türlüsüne mani olacak tedbirleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz" diyen Topaca, bu konudaki kararlılıklarının net olduğunu söyledi.

Topaca, kamuoyunu bu konuda bilgilendirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Suriye'den gelenleri de bilgilendiriyoruz. Türkiye'de kanunlara uygun olmayan, yasa dışı her olayın karşılıksız kalmayacağını, mutlaka kanunlar nezdinde gerekli işlemlerin yapılacağını göstermeye ve anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem daha da güzel olacaktır. Sınırdan yasa dışı geçişlerin sıfırlanması anlamında bazı tedbirler almaya devam ediyoruz. Özellikle yasa dışı geçişlerin çok kolay yapıldığı yerleşim yerlerinin bir kısmında duvar yapımına başlandı. Bir kısmında hendek açıldı, bir kısmında da tel örgüler konmak suretiyle sınırdaki bu geçişleri tamamıyla kontrol altına almaya çalışıyoruz.

İnşallah Türkiye-Suriye sınırı, Hatay bölgesinde daha düzenli ve güvenli hale gelecek. Kanunlara aykırı hiçbir faaliyetin olmadığı sınır haline gelecektir. Bu konudaki gayretimiz devam ediyor."

Kaynak: AA