Otların Beslenme Kültüründeki Yeri Anlatıldı

Araştırmacı yazar Ahmet İlhan, Akseki ilçesinde "Otların beslenme kültüründeki yeri ve önemi" konulu konferans verdi.

Otların Beslenme Kültüründeki Yeri Anlatıldı
Doğal beslenme ve beslenme koşullarının oluşumundaki evreler, beslenmenin ekonomik gelişimi ve olumsuz gelişmeler konusunda botanik araştırmaları ve kitapları bulunan Ahmet İlhan, anneannelerin beslenme alışkanlıklarına dönmenin, sağlıklı beslenmenin ilk koşulu olduğunu savundu.

Doğadan toplanacak otlarla yararlı ve lezzetli yemekler yapılabileceğini anlatan İlhan, şöyle konuştu:

"Tabiatta 17-20 bin civarında yabani ot vardır. Bunlardan 500 kadarının kültürü yapılmaktadır. İnsanlık tarihinin en eski besin kaynaklarından olan yabani otlar, ucuz ve kaliteli bir beslenme imkanı sunmanın yanı sıra sağlığı koruyucu etki gösterir. Geçmişte özellikle savaş dönemlerinde hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmıştır. Yabani otların kökleri, genç sürgünleri, yaprakları, tomurcukları, çiçekleri, meyveleri veya bütünü yenir. Ülkemizde en çok tüketilen yabani otlar arasında ısırgan, semizotu, ebegümeci, labada, madımak, kara hindiba, hodan, ballıbaba, deniz börülcesi, devedikeni, öksürükotu, kenger, çiriş, rezene, dereotu, kekik, nane sayılabilir. Yabani otlar tabiattan toplanabilir veya yerel pazarlardan temin edilebilir. Tabiattan toplayabilmek için otları iyi tanımak gerekir. Yabani otlar doğru yerden, doğru zamanda ve doğru şekilde toplanmalı, taze kullanılmayacaksa doğru kurutulmalı, doğru saklanmalı, doğru hazırlanmalı ve doğru miktarda tüketilmelidir."

Yabani otlardan en iyi şekilde faydalanabilmek için özelliklerini bilmek gerektiğinin altını çizen İlhan, bitkilerin hastalıkları tedavi etmekten çok sağlığı korumak amacıyla kullanıldığını vurguladı. İlhan, "İnsanlar daha çok para harcayarak son derece sağlıksız ve tutarsız beslenebilirler. Oysa son derece az para harcayarak son derece sağlıklı ve doğal beslenebilirler" dedi.

Kaynak: AA