Hitit Üniversitesi'nden 'Sözden Notaya Şiirin Müzikle Yolculuğu'Konulu Söyleşi

Hitit Üniversitesi ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından ‘Sözden Notaya Şiirin Müzikle Yolculuğu’ konulu bir program organize edildi.

Hitit Üniversitesi'nden 'Sözden Notaya Şiirin Müzikle Yolculuğu'Konulu Söyleşi
İki bölüm halinde gerçekleştirilen programın ilk bölümünde; TSO Türk Sanat Müziği Topluluğu Koro Şefi Enver Leblebicioğlu ve Koro Üyelerinden Halit Yıldırım, Türk Sanat Müziği hakkında sahip oldukları bilgileri, Hitit Üniversitesi öğrencileri ile paylaştılar. Programın ikinci bölümünde ise TSO Türk Sanat Müziği Topluluğu, toplam 6 eserden oluşan mini bir konser sahnelendi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN FARKLI BİR ÖRNEĞİ

Etkinliğin organizatörü ve Sözden Notaya Şiirin Müzikle Yolculuğu’ konulu söyleşinin moderatörü Doç. Dr. Meral Demiryürek, Hitit Üniversitesi ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın üniversite-sanayi işbirliği bağlamında yoğun emek sarf ettiğini söyledi.



Doç. Dr. Meral Demiryürek, Arapça kökenli ‘sanayi’ kelimesinin ‘sanatlar’ anlamını içerdiğini ve Türk Sanat Müziği’nin de bir sanat olduğunu belirterek, “Bu kapsamda, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte üniversite-sanayi işbirliğine yeni bir boyut kazandırmış oluyoruz. Sayın Rektörümüz her fırsatta üniversite ile halkın kaynaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmektedir. Biz de kendisinin açtığı yolda ilerleyerek, farklı bir konuda kaynaşma ortamı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

MÜZİK, YAŞADIĞI TOPLUMUN BÜTÜN İNCELİKLERİNİ İÇERİR

Söyleşide bir konuşma yapan Koro Şefi Enver Leblebicioğlu, müzik sanatının; içinde yaşadığı toplumun bütün özelliklerini, inceliklerini, zarafetini gizlediğini söylemiştir.

Kendisinin bir müzikolog olmadığını, amatör olarak bu sanatı icra etmeye gayret ettiğini ifade eden Leblebicioğlu, Atatürk’ün ’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur’ sözüne atıfta bulunarak, “İnsanın, beden sağlığı gibi ruh sağlığı da vardır. Ruh, güzel sanat, güzel sohbet ve ibadet ile beslenir. Eğer beden sağlığı ile birlikte ruh sağlığı da dengeli bir şekilde korunmazsa, bugün olduğu gibi her 100 kişiden 25’i depresyon ilaçları kullanmak durumunda kalır. Çocuklar, annelerinin söylediği ninnilerle büyürler. Müziğin yalnızca insanlara değil, hayvanlara ve bitkilere de faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir çiftlikte büyük baş hayvanlara klasik müzik dinletilmiş ve hayvanların süt verimliliğinin önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir” şeklinde konuştu.

ÇORUMLU ÖNEMLİ BESTE VE GÜFTECİLER

Söyleşide Halit Yıldırım da, şiir, beste, güfte ve bunları icra eden önemli isimler hakkında bilgi ve birikimlerini öğrencilerle paylaşmıştır.

Halk tarafından pek bilinmese de Çorum’un yetiştirdiği ünlü besteci ve güftecilerin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, insanların acılarını, öte yandan hüzünlerini, sevinç ve mutluluklarını mısralara döktüklerini, ancak bugün herkes tarafından bilinen birçok eserin kim tarafından yazıldığının dahi bilinmediğini ifade etti.

Türkiye’de en fazla şiiri bestelenen şairin, 1000’in üzerinde eseriyle Yunus Emre olduğunu ifade eden Yıldırım, “Çorum ilimizden de önemli isimler yetişmiştir. Bunlardan en önemlisi; Aşkın Kanunu, Yalnız Benim İçin Bak Yeşil Yeşil, Arım, Balım, Peteğim gibi herkesçe bilinen; 1936 yılı doğumlu merhum Mehmet Erbulan’dır. Yaklaşık 300 civarında bestesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Galip Hamza Berkay, Servet Sami Uysal, Hayrettin Karaman, Hasan Latif Yücel, Kazım Alkan gibi önemli şair ve yazarlar da bulunmaktadır” diye konuştu.

MİNİ KONSER

Söyleşinin ikinci bölümünde ise TSO Türk Sanat Müziği Topluluğu Üyeleri Murat Özkaya, Nuran Özkaya, Nimet Alpoğlu Hayta ve Keziban Kodaz tarafından sazlar eşliğinde mini bir konser icra edilmiştir. Konserde ayrıca Türk Dili ve Tarihi Bölümü öğrencileri de koro saz üstatlarının eşliğinde ‘Fikrimin İnce Gülü’ adlı sanat müziği eserini seslendirdi.

Programın ardından, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Koro Şefi Enver Leblebicioğlu ve Şair, Yazar Halit Yıldırım’a, katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verdi. Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek de, mini konserlerinden dolayı TSO Türk Sanat Müziği Topluluğu Korosu üyelerine, çeşitli hediyeler takdim etti.
Kaynak: İHA