Atık Mermer Parçalarını Mozaik Tablolara Dönüştürüyorlar

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan mozaik kursuna katılan kadınlar, fabrikalardan atık malzeme olarak temin ettikleri mermerleri birer sanat eseri haline getiriyor.

Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden İscehisar'da yaklaşık 9 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde belirli periyotlarda mozaik kursu düzenlenmeye başlandı.

Şimdiye kadar 4 kurs açılarak, atık mermerlerden mozaik eserler üretilip ülke ekonomisine kazandırılması sağlandı.

Merkezde devam eden son kursta 26 kadın katılımcı, atık mermer parçalarını çeşitli ölçü ve şekillerde kesiyor. Daha önce hazırlanan portre ve manzara resimleri istenilen ebatlarda büyütülerek, parçalar mozaik şeklinde bunun üzerine tek tek tutkal yardımıyla yapıştırılıyor.

Ebatlarına göre yapımı bir haftaya kadar tamamlanan her bir parça, 2 bin liraya varan fiyatlardan satılıyor.

- Yapımı en zor figür; insan yüzü

Kursun organizasyon sorumlusu Mehmet Balaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce açtıkları kurslarda usta öğretici yetiştirdiklerini söyledi.

Mozaik kurslarını, bu öğreticilerle yürüttüklerini belirten Balaban, "Kurslarımız büyük talep görüyor. Şu ana kadar 700'e yakın kadına eğitim verdik" dedi.

Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin, evlerinde mozaik sanatını devam ettirdiklerini anlatan Balaban, böylece aile bütçelerine katkı sağladıklarını aktardı.

Balaban, tablo yapımında kullanılan atık mermerlerin fabrikalardan temin edildiğine değinerek, "Mermerleri öncelikle madalyon dediğimiz işlerde kullanıyoruz. Oradan artan atık mermerleri ise mozaik kursunda yani tablo yapımında kullanıyoruz. Bu yüzden ham madde bulmakta zorluk yaşıyoruz. Tüm renklerde taş bulmak zor oluyor. Mermerler hazır olduğu takdirde iyi bir tabloyu en az bir haftada bitiriyoruz" ifadesini kullandı.

Usta öğretici Yasemin Tetik ise mermerden mozaik tablo yapımının ince işçilik isteyen bir uğraş olduğunu vurguladı.

En çok zorlanılan figürün insan yüzleri olduğu bilgisini veren Tetik, "Tabloyu oluştururken taşları titizlilikle koruyoruz. Şu ana kadar şahsa özel tablo yapmadık. Hediye olarak yaptığımız tabloları özel kimselere gönderiyoruz. Mozaik tabloların fiyatı ebatlarına göre değişiyor, bin ila 2 bin lira civarında oluyor. Özel isteklere göre de mermerden tablo yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA