Yağışlar Seyfe Gölü'ne Hayat Verdi

Kuraklık nedeniyle geçen yıl yok olma tehlikesi geçiren Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ndeki doğal yaşam, yağışların etkisiyle canlanmaya başladı.

Yağışlarla yükselen yer altı sularının beslediği Malya, Horla ve Seyfe pınarlarından gelen su Kırşehir'in Mucur ve Boztepe ilçeleri arasındaki göle can verdi.
Başta flamingolar, martılar, angutlar, turnalar olmak üzere 20 kuş türü Erciyes Dağı manzaralı gölde ziyaretçilerine güzel görüntüler sunuyor.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yağışlar az olduğu için gölün su seviyesinin çok düştüğünü, bu nedenle kuş popülasyonun da azaldığını söyledi.

Bu yıl kış ve yaz aylarında yağışın çok olduğu bölgede yer altı su seviyesinin yükseldiğini anlatan Çetiner, Malya, Horla ve Seyfe pınarlarından su akışının başlamasının göldeki doğal yaşamı canlandırdığını ifade etti.

Gölün üçte ikilik bölümünün dolduğunu dile getiren Çetiner, "Seyfe Gölü havzası da diğer alanlardan daha küçük kotta olduğu için göle doğru su akışı başladı.

Su girişleri devam ettikçe seviye daha da yükselecektir" dedi.

- Gölde 20 kuş türü var
Su seviyesinin yükselmesiyle gölü terk eden kuşların yeniden bölgede konaklamaya başladığını anlatan Çetiner, şöyle konuştu:
"Şu an gölde binlerce flamingo var. Son dönemde en yoğun flamingo popülasyonu görüyoruz. Turnalar geldi. Bu göçmen kuşlar gölde kalmaya devam ediyor. Ördekler, angutlar, martılar, tarla kuşları, balıkçı kuşları, kızkuşu, uzun bacağın da aralarında olduğu 20 kuş türü var. Dönem dönem geliyorlar. Gölde su seviyesinin yüksek olduğu dönemde yıllardır buraya uğramayan çeltikçi kuşlarını görmüştük. Pelikanlar gelmişti. Dünyada nesli tükenmekte olan toy kuşlarını da ağırlamıştı gölümüz."
Çetiner, su akışının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için pınarlar üzerindeki tehditlerin acilen kaldırılması gerektiğine işaret ederek, gölde içme suyu temini ve vahşi sulama sisteminden vazgeçilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Geçmişte 187 farklı kuş türünün görüldüğü gölün etrafında endemik bitkiler bulunuyor. 1989 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Seyfe Gölü, 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi listesine dahil edilmişti.

Kaynak: AA