'Enerji Verimliliğini Artırmalıyız'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kullandığımız enerjinin en az yüzde 20-25'ini enerji verimliliği projeleriyle tasarruf etmemiz mümkün. Bu konuda son 10 yılda önemli düzenlemeler yaptık. Önümüzdeki süreçte de yeni mekanizmalar ve programlarla enerji verimliliğini artırmamız gerekiyor" dedi.

Yılmaz, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi'nin açılışında, Türkiye'nin 15-20 yıllık perspektifine bakıldığında hızlı bir şekilde enerji talebinin geliştiğinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin gelişen ve kalkınan bir ülke olduğunu, dolayısıyla ekonomik olarak işletmelerin enerjiye ihtiyacının arttığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Refah göstergelerimiz arttıkça, halkımızın enerjiye olan talebinin yükseldiğini görüyoruz. Artan ihtiyacı, sürdürülebilir kalkınma perspektifi içinde daha tasarruflu, daha verimli enerji kullanarak karşılamak durumundayız. Bir taraftan enerji arzımızı artırırken, enerji talebimizi çok daha verimli şekilde hayata geçirmek durumundayız."
En ucuz ve sağlıklı enerjinin, "verimli kullanılan enerji" olduğunu vurgulayan Yılmaz, enerjinin verimli kullanılması halinde çevrenin de daha az kirleneceğine dikkati çekti.
Verimli enerjiyle, işletmelerin maliyetini düşürdüğünü ve rekabet gücünü artırdığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için enerji verimliliği çok önemli. Enerji fiyatlarındaki duruma göre yılda 55-60 milyar dolar fatura ödüyoruz. Dışa bağımlılığımızın azalması anlamında da enerji verimliliği önemli. Şu an kullandığımız enerjinin en az yüzde 20-25'ini enerji verimliliği projeleriyle tasarruf etmemiz mümkün. Bu konuda son 10 yılda önemli düzenlemeler yaptık. Önümüzdeki süreçte de yeni mekanizmalar ve programlarla enerji verimliliğini artırmamız gerekiyor."
- "Enerji verimliliğini her alanda artırmayı planlıyoruz"
Mevcut yapılarda yüzde 30'a kadar enerji verimliliği sağlamanın mümkün olduğuna işaret eden Yılmaz, yayınladıkları 2012-2023 dönemini kapsayan Enerji Verimliliği Strateji Belgesiyle de 2023'e kadar enerji yoğunluğunu en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini aktardı.
Enerji verimliliğini her alanda artırmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"GAP Bölgesinde de enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjiyi çok önemsiyoruz. Bugüne kadar GAP Bölgesi, sulama projeleri ve büyük hidroelektrik santrallerle gündeme geldi. Önümüzdeki dönemde GAP Bölgesinin enerji verimliliği açısından da örnek bir bölge haline gelmesini istiyoruz. Bu kapsamda GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin 2009'da başlattığı enerji verimliliği projesinin ikinci safhası başladı ve devam ediyor. Burada da sanayi ve binalarda enerji verimliliğini artırmayı öngörüyoruz."
Yılmaz, özellikle Gaziantep'te enerji verimliliği projelerinin hayata geçmesiyle, sanayinin rekabet gücünün artacağını ve dışa bağımlılığın azalacağını vurguladı.
Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi'nin bölge için önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, merkezde, sanayide ve binalarda enerji verimliliği uygulamalarının doğru yapılması için test ve ölçüm cihazlarının olduğu laboratuvar bulunduğunu belirtti.

- "Türkiye bütün insanlık için çok iyi bir imtihan veriyor"
Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin aynı zamanda Suriye'den gelen çok sayıda sığınmacıyı ağırladığını söyledi.

Bölge halkının sığınmacılara gösterdiği misafirperverlikle milletin takdirini kazandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bir taraftan misafirlerimizi konuk ederken, bölgenin altyapısını hızlı şekilde geliştirmek, istihdam olanaklarını artırmak istiyoruz. Bu anlamda uluslararası desteği de artırmak istiyoruz. Türkiye bütün insanlık için çok iyi bir imtihan veriyor. Çok büyük kaynaklarla iyi bir ev sahipliği yapıyor. Tarihi ve insani görevini ifa ediyor. Maalesef uluslararası kurumlardan, diğer ülkelerden yeterince destek aldığımızı söyleyemeyiz. Desteklerin artırılması önemli. UNDP'nin bu konudaki gayretlerine teşekkür ediyorum."
- UNDP Başkanı Clark
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark da Türkiye'ye sığınan Suriyelileri ziyaret ettiğini belirterek, sığınmacılara gösterilen ilgiden dolayı Türk halkına teşekkür etti.
GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yenilenebilir enerji çözümlerini desteklemeyi, sanayide ve binalarda enerji verimliliğini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir girişim olduğunu belirten Clark, "Bu merkezi, bölgede sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesi için yapılan kapsamlı çalışmaların bir parçası olarak görüyoruz" diye konuştu.

Merkezin, Türkiye'nin sanayide elektrik tüketiminin yüzde 4'üne sahip ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli sanayi merkezi Gaziantep'te açılmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Clark, şöyle konuştu:
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi için Rekabet Gündemi vizyonunu paylaşıyoruz. Bu vizyon, bölgenin 'Bereketli Hilal' ya da 'Medeniyetlerin beşiği' olarak bilinen bölümünü 'Sürdürülebilir Medeniyetlerin Beşiği' olarak dönüştürmeyi amaçlıyor."
Yıllardır rekabet gündemini destekleyen pek çok proje yürüttüklerini anımsatan Clark, bugün açılışı yapılan tesisin de bölgenin sürdürülebilir büyümesine yapılmış önemli bir katkı olduğunu ifade etti.

Merkezin bölgede enerji verimliği danışmanlık hizmetlerinin ve denetimlerinin gelişmesi için teknik kapasite sağlayacağını dile getiren Clark, şunları kaydetti:
"Böylece bölge sanayisinin daha enerji verimli olmasına katkıda bulunacak. Yoksulluğun daha az, yaşam koşullarının daha iyi, çevrenin daha sağlıklı olduğu, hepimiz için daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolun, yerelde düşünmekle ve yerelden hareket etmekle başladığına inanıyorum. Gaziantep'te sizler bu yolu takip ediyorsunuz. Hepinize başarılar dilerim."
Konuşmaların ardından örnek girişimcilere GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil tarafından plaket verildi.

Bakan Yılmaz ve beraberindeki protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek tesisi gezdi.
Törene Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül ile diğer davetliler katıldı.

Kaynak: AA